Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Annie Lööf (C) berättar i en intervju med Agenda att hon känner sig sorgsen över Moderaternas flört med Sverigedemokraterna. Foto: SVT

Annie Lööf: Samarbetet med S har fungerat över förväntan

Uppdaterad
Publicerad

Centerledaren Annie Lööf återgår nu till politiken efter nio månaders föräldraledighet. I kvällens Agenda kommenterar hon de senaste månadernas händelser – en punkt är Moderaternas öppning för samarbete med Sverigedemokraterna.

– Jag är sorgsen över det beskedet. M var ju väldigt tydliga, och Ulf Kristersson har varit väldigt tydlig med att han varken ville samtala eller samarbeta med SD i politiska frågor. Och nu gör de tvärtom. Jag är ganska bekymrad över att man väljer att sätta statens finanser i händerna på ett främlingsfientligt populistparti som jag tycker att SD är, säger hon och tillägger:

– Jag hoppas att de tänker om, att vi kan hitta en gemensam plattform som vi gjort nu det senaste åren, och agerat i riksdagen.

”Fungerat över förväntan”

Januariavtalet efter valet 2018 innebar att Socialdemokraterna och Miljöpartiet kunde bilda regering i utbyte mot att Centerpartiet och Liberalerna fick inflytande över politiken.

Hur ser du på samerbetet med S och MP, har det varit lyckosamt?

– Jag tycker samarbetet har fungerat över förväntan. Givetvis med en hel del knorr emellanåt. Men det är ju givet. För väldigt många punkter är ju smärtsamma för Socialdemokraterna och regeringen, men det visste vi om. Men det är också det pris de fick betala när vi inledde det här samarbetet.

Ligger närmare M

Men Lööf säger också att det varit lättare att samarbeta med M, eftersom partierna ligger närmare i synen på ekonomi.

– Däremot gav inte väljarna Alliansen möjlighet att kunna bilda regeringen. Då fick vi ta av den politik som Alliansen till stora delar gemensamt gick till val på och försöka förhandla fram den över blockgränsen istället.

Se hela intervjun med Annie Lööf i Agenda, i SVT2 21.15.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer