Drygt 27 000 personer kommer att få skriva högskoleprovet i höst. Det är drygt hälften så många jämfört med föregående höst. Foto: TT

Lottning avgör vem som får skriva högskoleprovet

Uppdaterad
Publicerad

Det blir till stor del slumpen som avgör vilka som kommer att få skriva årets högskoleprov, rapporterar Sveriges Radio Ekot. De begränsade platserna kommer att fyllas med hjälp av ett lottningssystem, snarare än ett först till kvarn-system, uppger Peter Aronsson, ledamot i UHR:s styrelse.

Högskoleprovets vara eller icke vara har varit en lång följetong under hösten. För en knapp vecka sedan meddelade till slut regeringens samordnare Peter Honeth att provet kommer att genomföras den 25 oktober, men med begränsningar.

Varje lärosäte har fått ett maxtak på hur många som får skriva provet just där och totalt handlar det om 27 600 personer över hela landet som kommer att få skriva. Det är drygt hälften så många som skrev förra hösten.

Peter Honeth har tidigare meddelat att platserna kommer tilldelas enligt ett först till kvarn-system. Men nu rapporterar Ekot att även slumpen kommer få en avgörande roll.

Danskt it-system avgör

Universitets- och Högskolerådet, UHR, använder ett danskt it-system som ska kunna hantera den stora mängd personer som väntas logga in när anmälningen öppnar i morgon.

Från klockan sju öppnar ett digitalt väntrum. Klockan åtta, när anmälan formellt öppnar, tilldelas personerna i väntrummet ett könummer. Och det är ett slags lotteri som avgör vilken plats i kön man får, rapporterar Ekot.

– Det blir möjligt att ställa sig i ett väntrum på fredag morgon. Och sen får man lotta bland de som vill skriva så att man får in det antal som vi klarar av att ta hand om. Jag tycker egentligen det är bättre med lotten. Om jag får välja mellan två dåliga alternativ tycker jag nog lotten är bättre. För det blir ju en del tekniska förutsättningar som avgör annars, till exempel hur bra bredbandsuppkoppling man har, vilket är sämre än lotten, säger Peter Aronsson, rektor på Linnéuniversitetet och ledamot i UHR:s styrelse, till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.