Lottobolag vilseleder kunder

Uppdaterad
Publicerad

MS-sjuka sjukpensionären Francisca Franco Munoz hoppades på den stora vinsten och spelade lotto på nätet, i tron att hon spelade på statligt ägda Svenska Spel. Men lottobolaget svenskalotto.com är placerat på Malta och har inget samarbete med Svenska Spel.

På sajten nämns Svenska Spel på minst två ställen. Även texten på sidan kan vara vilseledande då det är Svenska Spel som anordnar de officiella Lotto onsdag och Lotto lördag. Samtliga dragningar övervakas och kontrolleras av Lotteriinspektionen.

Samarbetar inte

”Med SvenskaLotto, har du möjlighet att spela på Svensk statskontrollerade lotterier såsom Lotto onsdag, Lotto lördag och Eurojackpot. SvenskaLotto erbjuder dig genom en rad olika matematiska och reducerade system komma lite närmare drömmen om miljonerna”, står det på SvenskaLottos hemsida.

Chefsjuristen Lena Lassenius på Svenska Spel menar att företaget inte har något samarbete med sajten. Hon är mycket kritisk till bolagens skuggspel.

– De här bolagen har ju inget eget lotteri. Ett lotteri är ju att du kan spela på en nummerdragning som utförs av spelbolaget självt och så är inte fallet här. De utnyttjar ju den nummerdragningen som vi gör.

Skulle betala två kronor – 680 kronor drogs

Francisca registrerade sitt Visakort för att betala de två kronor det skulle kosta. Det skulle hon inte ha gjort. Två veckor senare drogs över 680 kronor från hennes konto. Hon förstod inte att det var en prenumeration hon godkänt. Francisca hörde av sig till Svenska Spel för att försöka avsluta sitt abonnemang. Svenska Spel informerade henne då om att de inte har något samarbete och hänvisade till svenskalotto.com.

– Jag blev väldigt ledsen och förbannad. Det är pengar som jag inte har råd med i och med att jag är sjukpensionär. Jag känner mig jävligt besviken över att de lurar folk på det sättet. Det tror jag många tycker, att det är otydligt, säger Francisca.

Får mejl varje dag

Varje dag får Svenska Spel mejl av upprörda kunder. SVT Nyheter får läsa mejl från spelare som registrerat sig på sajten med sitt betalkort i tron att de ska betala några kronor. Istället har de tecknat ett lottoabonnemang på autogiro, vilket gör att det dras pengar på deras konto varje månad.

Svårt att få kontakt

Svenskalottos IP-adress är registrerad i San Jose, Costa Rica. Bolaget finns på Malta, vilket också landsnumret i telefonnumret visar. SVT Nyheter har försökt nå svenskalotto.com utan framgång. Som kund är det lika svårt. En av de spelare SVT Nyheter pratat med, en 78-årig man som vill vara anonym, berättar att lottobolaget drog 450 kronor på hans konto varje månad i fyra månader. Det enda sättet att avbryta autogirot var att spärra betalkortet. 78-åringen fick aldrig kontakt med bolaget och fick aldrig tillbaka sina pengar. Inte heller Francisca lyckades.

– Jag hörde av mig flera gånger men de svarade inte en enda gång. Jag tycker det är hemskt.

– Jag vill inte att andra människor ska vara lika naiva eller godtrogna som jag kanske varit. Jag bara säger till folk så här: Vad ni än önskar och hoppas på, gå inte in och betala två kronor, för det kommer att kosta er mer än vad ni tror i längden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer