Foto: TT

Löfven om Kaplan: Han måste vara mycket noggrannare

Uppdaterad
Publicerad

Statsministern har haft ett möte med Mehmet Kaplan med anledning av bostadsministerns hårt kritiserade middag tillsammans med en högerextremist. ”Han har förstått att han måste vara mycket noggrannare”, säger Stefan Löfven. Löfven har samtidigt ännu inte kommenterat de nya avslöjandena om att Kaplan vid flera tillfällen tidigare har träffat islamister.

Stefan Löfven säger att Mehmet Kaplan tydligt har tagit avstånd från de personer och organisationer som har uppmärksammats i samband med middagen i juli förra året, då bostadsministern var i samma sällskap som högerextreme Ilhan Senturk och Barbaros Leylani, som nu är anmäld för hets mot folkgrupp.

Har ett ansvar

Samtidigt är statsministern kritisk till Kaplans agerande.

”Som minister har man själv ett ansvar för att agera på ett sådant sätt att det aldrig råder några tvivel om vilka organisationer eller värderingar man företräder. Därför är det djupt beklagligt att Mehmet Kaplan hamnade i det sällskapet och han har förstått att han måste vara mycket noggrannare”, säger Stefan Löfven i ett skriftligt uttalande enligt TT.

Oacceptabelt att hetsa

”I Sverige är det fullkomligt oacceptabelt att hetsa mot andra grupper, oavsett om det är religiösa, etniska eller politiska. Här ska all politisk verksamhet bedrivas under demokratiska former och med respekt för alla människors lika värde och rätt. Dessa principer är inte förhandlingsbara”, skriver Löfven.

SVT Nyheter söker statsminister Löfven för ytterligare kommentarer efter det nya avslöjandet om att Kaplan vid flera tillfällen tidigare har träffat islamister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MP-krisen

Mer i ämnet