Statsminister Stefan Löfvens statssekreterare lämnar sitt jobb. Säger att hon gjort fel om Transportstyrelsen. Foto: TT

Löfvens statssekreterare avgår

Uppdaterad
Publicerad

IT-skandalen på Transportstyrelsen får allt djupare politiska konsekvenser. I kväll kom beskedet att statminister Löfvens närmaste medarbetare Emma Lennartsson avgår med omedelbar verkan.

Statsminister Stefan Löfvens statssekreterare Emma Lennartsson avgår på grund av IT-skandalen, uppger DN. Hon betraktas som Löfvens närmast medarbetar och sköter arbetet i statsrådsberedningen.

Avgår direkt

Avgången sker med omedelbar verkan efter ny information kring hur hon hanterat  IT-haveriet på Transportstyrelsen.

– Jag har gjort ett misstag, säger hon till tidningen.

Emma Lennartssons avskedsansökan hanterades på ett extrainsatt regeringssammanträde på söndagseftermiddagen. Hon får gå med omedelbar verkan utan avgångsvederlag

Tidigare har Lennartsson sagt att det först var i  december 2016 som hon fick information om de säkerhetsrisker som uppstått i samband med att Transportstyrelsen lade ut sin it-drift på entreprenad till Tjeckien.

LÄS MER: Hotet om misstroendeomröstning mot Hultqvist kvarstår

Nåddes av varningar

Nu berättar hon att hon nåtts av informationen redan i februari 2016, men att hon då inte förstått allvaret i situationen.

– Jag har närvarat vid minst två möten i justitiedepartementet där företrädare för säkerhetspolisen nämnt att det pågår en tillsyn mot Transportstyrelsen. De har nämnt det i precis så övergripande ordalag, säger Emma Lennartsson.

Enligt intervjun i Dagens Nyheter vill Emma Lennartsson inte gå in på detaljer om vilka som varit med under mötena, eftersom de omfattas av sekretess.

Ensam om informationen

– Det är självklart något som oppositionen kan få reda på via KU men det är inget som vi berättar öppet om i medierna. Jag vill inte gå in på några detaljer. Men jag kan säga att det inte finns någon annan i statsrådsberedningen som haft annan information än den jag har haft.

Sedan tidigare har inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) tvingats lämna sina poster. Dessutom hänger fortfarande hotet om misstroende kvar över försvarsminister Peter Hultqvist (S).

LÄS MER: ”Ann Linde kände till Transportstyrelsens IT-brister redan 2015”

Moderate riksdagsledamoten Hans Wallmark, som ända sedan IT-skandalen uppdagades i somras, förgäves försökt få svar på frågan hur mycket regeringen visste, kräver nu att regeringen lägger alla kort på bordet.

– Det här visar att det fortfarande finns oerhört mycket mer information som regeringen inte delar med sig av. Det som är utmärkande för det här haveriet är att regeringen aldrig självmant har släppt i från sig någonting. Det har hela tiden varit medier och opposition som varit tvugna att slita i det, säger Hans Wallmark (M) till SVT Nyheter.

– Att statministerns närmaste medarbetare får sparken på en söndag under ett extraordinärt regeringssammanträde är helt unikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet