Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Isabella Lövin fick frågor om utbyggnaden av Preemraff i Lysekil och hur Miljöpartiet kunde godkänna det. Foto: TT

Lövin svävande om Preemraff: ”Handlar om samhällsansvar”

Publicerad

Kommer Miljöpartiet (MP) göra allt för att stoppa utbyggnaden av Preemraff i Lysekil – Ja eller nej? Det svaret vill MP:s avgående språkrör Isabella Lövin inte ge.

En eventuell utbyggnad av Preemraff i Lysekil skulle öka på de svenska utsläppen avsevärt. Kan MP tillåta det?

– Frågan är om regeringen kan tillåta detta. Det är regeringen som valt att lyfta detta till sitt bord, säger Lövin i Agenda.

Men du är i regeringen nu, du är klimatminister, kan du tillåtta detta?

– Det kan jag inte uttala mig om nu eftersom det här finns på regeringens bord. Vi behöver behandla det. Men ska regeringen klara klimatmålen så måste vi i så fall hitta lösningar i andra sektioner för att klara klimatmålen.

Migrationspolitiken höll på att utlösa en regeringskris. Är Preemraff-frågan lika viktig – är ni beredda att lämna regeringen om ni inte kan stoppa en utbyggnad av raffinaderiet?

– De här frågorna är förstås viktiga. Men jag ser inte just nu att det handlar om att vi ska lämna regeringen. Vi använder det här tillfället till att pröva om man kan tillåta en sådan här stor utbyggnad som skapar väldigt mycket ökade utsläpp.

Men är Preemraff-frågan så viktig att ni väljer att lämna regeringen för att ni inte kan vara med att ta ett sådant beslut?

– Det handlar om utsläpp, om att vi ska klara våra klimatmål. Det är klart att det här är en oerhört viktig fråga principiellt.

Men om det är lika viktigt som migrationsfrågan, kan ni vara kvar i en regering som skulle tillåta en sådan här utbyggnad?

– Nu handlar det om att ta ett samhällsansvar – att se till så att vi når det som är miljöbalkens övergripande mål, nämligen att vi ska lämna en hållbar värld till våra barn och barnbarn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer