MP menade allvar med migrationsuppgörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Hotet om att lämna regeringen i somras i samband med migrationsuppgörelsen var på allvar, säger Miljöpartiets (MP) avgående språkrör Isabella Lövin i Agenda.

I somras var Socialdemokraterna och Moderaterna nära att enas om ett volymmål för asylinvandringen. MP hotade då att lämna regeringen.

Var ni beredda att lämna regeringen?

– Självklart är vi det – om det är så att vår regering gör någonting som är i linje med något vi inte kan stå bakom, det är emot alla principer för koalotionsregeringen.

Så ni hotade med det i somras?

– Ja, jag tror att vi var väldigt tydliga med det, och jag var väldigt tydlig med det -  att vi behöver komma överens om den politik som regeringen ska lägga fram.

Så ni blockerade helt enkelt en överenskommelse mellan S och M?

– Jag kan kan konstatera med glädje att migrationskommittén inte kom fram till ett så kallat volymmål, utan att vi fortsatt respekterar asylrätten.

Men det finns ju en majoritet i riksdagen som vill se en stramare migrationspolitik. Är det rimligt att ni kullkastar en överenskommelse?

– I en demokrati får flera partier samarbeta för att få igenom politiken. Då är det ett givande och ett tagande. Liberalerna har knappast en majoritet för avskaffandet av värnskatten. Centern får igenom sin politik. Vi får igenom vår politik. Det är ingenting konstigt med det. Är vi i samarbete i att ta ansvar som regering då ska vi också stå bakom den politik som läggs fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.