Foto: TT

Moderaterna kräver ny migrationsöverenskommelse

Uppdaterad
Publicerad

Den uppgörelse om migrationspolitiken som regeringen och allianspartierna ingick i oktober räcker inte i dagens akuta flyktingläge. Det konstaterar moderatledaren som nu kräver att regeringen bjuder in till nya förhandlingar.

Moderaterna vill omedelbart få till nya blocköverskridande överläggningar om flyktingpolitiken. Partiledaren Anna Kinberg Batra kräver nu att regeringen genast bjuder in till nya samtal med den borgerliga oppositionen.

– Regeringen har själv konstaterat att läget är akut. Etersom det saknas så många boendeplatser för asylsökande så måste det till nya åtgärder. Det krävs en ny migrationsuppgörelse omedelbart, säger Anna Kinberg Batra (M) till SVT Nyheter.

Dublinförordning och bygglag

Moderaterna tar med sig flera tänkbara åtgärder in i förhandlingarna. Dels skärper man kravet på att Dublinförordningen strikt ska tillämpas. Det vill säga att flyktingar ska söka asyl i det första EU-land de kommer till.

Ett annat förslag är att snabbt införa lättnader i plan- och bygglagen så det blir möjligt att snabbt upprätta tältförläggningar där nyanlända flyktingar kan få tak över huvudet de första nätterna.

Får sova ute

Migrationsverkets planer på tältläger har hittills sinkats av att bygglov måste beviljas och berörda grannar ska lämna synpunkter innan tälten kan komma på plats.

– Vi vill att kommunernas planmonopol upphävs tillfälligt i det här krisläget när människor måste sova utomhus eftersom tälten inte tillåts komma på plats, säger Anna Kinberg Batra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet