Stefan Löfven (S) anklagar M för att inte vilja kompromissa i migrationsförhandlingarna. Maria Malmer Stenergard (M) säger att samtalen brakade samman för att S ”valde att lyssna på den gröna elefanten i rummet”. Foto: Sören Andersson/TT / Jessica Gow/TT

Migrationsförhandlingar mellan S och M har kollapsat

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsförhandlingarna mellan Moderaterna och Socialdemokraterna har brakat samman.

Enligt M har S gett vika för Miljöpartiet – medan S menar att det inte har funnits någon kompromissvilja från M:s sida.

– Man kanske vill dra fokus från det faktum att man inte har drivit sin egen politik och istället drivit MP:s, säger Maria Malmer Stenergard (M), ordförande i Socialförsäkringsutskottet.

Malmer Stenergard menar att den misslyckade uppgörelsen beror på att S har velat säkra makten genom att gå på MP:s linje.

– Man har inte drivit sin egen socialdemokratiska politik med minskad invandring och istället valt att behålla den nuvarande nivån. Vi vill ha ned invandringen på nordiska nivåer och vi var beredda att kompsomissa någonstans där emellan, säger Malmer Stenergard till SVT.

Malmer Stenergard säger att M nu är beredda att föra samtal med alla partier som vill verka för en stramare invandring.

Utöver nivåerna, fanns det andra frågor där det skar sig?

– Vi måste komma överens om att minska nivåerna. Sen krävs en rad verktyg för att nå de målen. Den begränsade anhöriginvandringen är en sak, och att se till att de som anländer ska jobba sig in i svenska välfärden.

”M flydde undan i förhandlingarna”

Enligt Rikard Larsson (S), ledamot av migrationskommittén, stämmer det inte att S inte har varit beredda att minska invandringen:

– Det är inte riktigt sant. Hela lagstiftningen vi diskuterar är en lagstiftning som ska ersätta den tillfälliga lagen. Vi har naturligtvis beskrivningar på vad som  händer om vi låter den gamla lagstiftningen gå igenom.

Larsson säger att S har lagt förslag som har innehållit flera kompromisser men att M inte har nöjt sig.

– I slutändan handlar det om att M hade satt upp några symbolfrågor som de inte ville vika ifrån. De i stort sett flydde undan i förhandlingarna så fort vi närmade oss dem.

M menar att ni har böjt er för MP:s linje?

– Jag tror det är tydligt att vi har förhandlat som socialdemokrater och att vi la ett bud som socialdemokrater.

Lövin hoppas på januaripartierna

MP:s språkrör Isabella Lövin hoppas att beskedet innebär att det kommer gå att nå en överenskommelse mellan januaripartierna. 

– Vi är glada att det nu blir möjligt att få en bred överenskommelse som respekterar asylrätten och familjers rätt att kunna återförenas. Det här är frågor som vi var överens om i januariavtalet och jag är väldigt glad över att partierna som förhandlat i migrationskommitén inte tummat på de principerna, säger Isabella Lövin, Miljöpartiets språkrör, till SVT.

Under tisdagen kommer migrationskommittén att ha ett sammanträde och ordförande kommer att avgöra hur förhandlingarna ska fortgå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.