Vänsterpartiet: ”Bästa som kunde hända”

Uppdaterad
Publicerad

Att samtalen mellan S och M kollapsat möts av besvikelse från flera riksdagspartier.
Men Vänsterpartiet är nöjda.
– Det här var det bästa som kunde hända, säger Christina Höj Larsen (V) till SVT.

Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson är besviken över att det inte gick att nå en överenskommelse inom det politiska mittfältet.

– Jag beklagar verkligen det här. Partierna stod för långt ifrån varandra, framförallt var det M som inte kunde kompromissa. Man måste vara beredd att ändra på sina positioner. Det handlar framförallt om det så kallade volymmålet, då M krävde en halvering av antalet asylinvandrade. Det är inte rimligt, säger Anders W Jonsson.

Åkesson: MP och C är extrema

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommenterade dagens besked i ett mejl till SVT.

”De partier som på riktigt vill ha en långsiktigt hållbar invandringspolitik som skapar möjligheter att läka ett splittrat samhälle måste hänga av extrema partier som Miljöpartiet och Centern. Om syftet är något annat än att begrava frågan, gör det som måste göras istället för att söka en bred överenskommelse.”

L: ”Dåligt för Sverige”

– Från Liberalernas sida har vi hela tiden varit beredda att kompromissa för att få komma samman kring en helhet som både respekterar asylrätten och garanterar den långsiktighet som migrationspolitiken behöver, skriver Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni i ett sms till SVT.

– Att samtalen inte når i mål är dåligt för Sverige och de som vill söka sig till vårt land.

V: Bra för Sverige

– Det här var det bästa som kunde hända för asylrätten och för Sverige i stort. Nu har S möjligheten att vända sig till den majoritet som egentligen var den självklara från början: Regeringen, samarbetspartierna och V, säger Vänsterpartiets migrationspolitiske talesperson Christina Höj Larsen till SVT.

Busch: ”Förvånar mig”

– Det här är mycket beklagligt. Det förvånar mig att Socialdemokraterna bara varit beredda att göra upp om en nivå som skulle ge en högre migration till Sverige. Vi måste ha en nivå som står i proportion till vår integrationskapacitet, säger Ebba Busch (KD) till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.