Hör Elisabeth Marmorsten, politiksreporter, ge sin analys av intervjun med Miljöpartiets Isabella Lövin. Foto: SVT

”Finns en enorm ilska mot Socialdemokraterna”

Uppdaterad
Publicerad

Isabella Lövin (MP) frågades ut om den infekterade migrationsuppgörelsen som har skapat stora slitningar mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Enligt SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein är situationen ytterst besvärande för Lövin.

– Det är en enorm ilska mot Socialdemokraterna inom Miljöpartiet, säger Marmorstein.

Almedalsveckan är inställd men Morgonstudion håller partiledarintervjuer ändå – och under måndagsmorgonen gästade Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin SVT.

Miljöpartiet har stora problem med Socialdemokraterna som just nu på egen hand förhandlar med de borgerliga partierna i migrationsuppgörelsen. Enligt uppgifter så överväger Miljöpartiet att lämna regeringen om man inte får större inflytande i förhandlingarna, något Elisabeth Marmorstein inte tror är omöjligt.

– Även de som inte tycker att man ska lämna regeringen över en migrationsfråga ser det som ett slag i ansiktet att Socialdemokraterna sidoförhandlar med de borgerliga partierna. Går Socialdemokraterna vidare och når en överenskommelse med de borgerliga så kan det bli så att partiledningen inte har något annat val än att lämna, och det är också budskapet från språkrören till Löfven för att få honom att tänka om.

Oklart hur MP tänker agera

Enligt Elisabeth Marmorstein är Isabella Lövin tydlig med att MP inte kommer stötta ett förslag som stramar upp migrationspolitiken så hårt som kommittén vill, men det är oklart hur partiet planerar att handla.

– Vi fick inget svar på hur miljöpartiet tänker agera om Socialdemokraterna och de borgerliga gör upp om det här i utskottet istället. Då behöver de ju inte lägga en proposition utan det blir utskottet som tar fram den nya migrationslagstiftningen och skickar den på remiss och så vidare. Så gjorde alliansregeringen när det gällde könsneutrala äktenskap 2009.

Skulle riskera extraval

Samtidigt tror inte Marmorstein att MP:s språkrör vill lämna regeringen.

– Det är en väldigt besvärlig sits för Lövin och Bolund. Jag tror inte att de vill spräcka regeringen på migrationsfrågan, särskilt inte mitt i en brinnande lågkonjunktur där de har möjlighet att få igenom mycket av den gröna omställningen. Dessutom vet de att att de väljare de har kvar tycker klimatfrågan är det viktigaste.

Skulle MP lösa upp regeringen skulle det kunna få stora konsekvenser, enligt Marmorstein.

– Då behöver Stefan Löfven ha stöd i riksdagen för en ny regering och vips så kan vi få evighetslånga regeringsförhandlingar som vi inte har en aning om hur de slutar. Ett annat alternativ är att Löfven utlyser extraval och det vore potentiellt förödande för Miljöpartiet eftersom de skulle riskera att åka ur riksdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.