Det är svårt för tullen att hitta lsd, då det ofta är indränkt i papper. Foto: TT/SVT

LSD-beslag ökar lavinartat

Uppdaterad
Publicerad
Den hallucinogena drogen LSD som var populär på sextio- och sjuttiotalet verkar bli populärare. Det visar beslag från tullen – och det mest oroande är att det är unga som brukar drogen.
– Det är fjorton år och uppåt, säger Juan Figueroa överläkare på Maria ungdom på Beroendecentrum i Stockholm.

På ungdomsmottagningen Maria Ungdom på Beroendecentrum i Stockholm märker man en förändring när det gäller drogen LSD.

– Sedan ett par år tillbaka har vi märkt att ungdomar som kommer påverkade av LSD har ökat på akutmottagningen, säger Juan Figueroa överläkare.

Och missbruket verkar finnas även i unga åldrar.

– Det är fjorton år och uppåt, det är ungdomar som vi haft som är i fjortonårs åldern och uppåt, främst killar, säger överläkare Juan Figueroa.

”Ökat successivt”

Hos Tullverket ser man att LSD-beslagen ökar.  

– Vi ser att det ökat successivt för att som förra året vara ett av rekordåren med över fyratusen så kallade trippar eller doser i beslag, säger Jonas Karlsson från Tullverket.

Detta jämfört med 2016 då tullen beslagtog strax över 2400 doser. Även Nationellt forensiskt centrum, NFC, rapporterar om en ökning av polisens LSD beslag.

Vem är det som beställer?

– Det är ungdomar, folk som är runt 20-25 år, 99,9 procent är män som beställer och använder det. Man går in på dark web och där finns det en uppsjö med försäljare som säljer narkotika och så köper man och betalar säkert och så får man hem det i brevlådan, säger Jonas Karlsson från Tullverket.

Och det är svårt för tullen att hitta drogerna.

– LSD kan vara svårt att upptäcka, det är oftast inte ett piller, det kan var indränkt i ett papper eller liknande, då är det svårt att se när vi röntgar försändelsen. Hundmarkering fungerar, de känner det när vi söker, så det är det tillförlitligaste när det gäller LSD säger Jonas Karlsson Tullverket.

LSD kommer i princip uteslutande från Nederländerna och Belgien som är stora tillverkare av LSD.

”Förvirrade och psykotiska”

På Maria Ungdom vill man varna för att testa LSD.

– Effekterna av den här drogen är väldigt kraftig. De som använder den vill vara i ett sinnestillstånd där de kan känna lugn och vara i en annan verklighet. Men när de väl tar drogen blir de förvirrade och psykotiska och de tror sig vara i en annan värld och att någon annan är ute efter dem, säger Juan Figueroa överläkare på Maria Ungdom behandlingscenter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer