Socialminister Lena Hallengren presenterar förslag på ändringar i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Foto: Marc Femenia, TT

LSS-stöd för sondmatning enligt nytt förslag

Uppdaterad
Publicerad

Andning och sondmatning ska ses som ett grundläggande behov – och ge rätt till personlig assistans enligt LSS. Socialminister Lena Hallengren föreslår att lagändringen ska börja gälla från den 1 juli i år.

Det var under torsdagsmorgonen som socialminister Lena Hallengren presenterade en proposition som innebär att andning och sondmatning återigen ska ge rätt till personlig assistans.

– Det behövs en tryggare och mer förutsägbar LSS-lagstiftning, säger Lena Hallengren.

”En av de mest uppmärksammade bristerna”

Ministern beskriver lagförslaget som ”det första konkreta resultatet” av januariavtalet och tackade Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

– Lagförslaget ska rätta till en av de mest uppmärksammade bristerna i nuvarande lag. Att en grupp med stora behov, ofta barn, har fått beskedet att deras behov av hjälp med andning och sondmatning inte har gett rätt till personlig assistans. Det har fått till följd att personer med behov har fått se sin personliga assistans indragen. Så ska vi inte ha det, säger Lena Hallengren och fortsätter:

– Jag vill understryka att det här är ett första steg för att förverkliga regerings funktionshinderspolitiska ambitioner. Vi tar oss an det mest brådskande först.

”Många gånger barn som berörs”

Enligt Lena Hallengren ska S, MP, C och L ta ansvar för finansieringen ”fullt ut”. Om det behövs mer pengar än de 350 miljoner kronorna som avsatts i den nya budgeten.

– Det är många gånger barn som berörs av det här förslaget eftersom man utgår från ett föräldraansvar. Vi ser fram emot att det här löser en stor del av de problem som barn och deras familjer upplever.

”En stridsfråga”

LSS-lagen har varit mycket omdebatterad, inte minst under valet.

– Det här har varit en stridsfråga sedan förra regeringen gav Försäkringskassan i uppdrag att stoppa ökningen av antalet assistanstimmar. När Försäkringskassan tolkade om lagen förlorade många sin assistans och det här har oppositionen, särskilt L och KD, varit väldigt upprörda över, säger SVT Nyheters reporter Marja Grill, som under flera år bevakat frågan om LSS och assistans.

Hon fortsätter:

– Att man ska återupprätta LSS har varit en hjärtefråga för Liberalerna. Det är anledningen till att man bryter ut frågan om sondmatning och andning och löser den innan man gör om resten av LSS-lagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.