Foto: Heiko Junge/TT

Lugn husse behövs när åskan går

Uppdaterad
Publicerad

Är din hund rädd för åskan? Börja med att lugna ner dig själv, och gör något trevligt inomhus tillsammans med jycken. Om det inte hjälper kan hunden tränas med inspelade smällare på låg volym.

Många djur påverkas på olika sätt av naturens krafter i samband med åskväder. Hundar har sällan någon riktig anledning till oro, men kan bli uppskrämda ändå.

– Det händer att vi får frågor om hundar som är rädda för åska. De gömmer sig, ligger och skakar, eller blir flåsiga, säger Jonas Eriksson, veterinär och klinikchef på Blå Stjärnans djursjukhus i Göteborg.

Då är det viktigt att husse och matte är lugna och inte blir överdrivet tröstande.

– Märker hunden att ägaren är stressad, så blir den själv mera orolig.

– Det bästa är att låtsas som ingenting, och distrahera hunden med en lek eller något annat som den tycker är roligt. Man kan också försöka prata lugnt och stilla så att hunden kopplar av, säger Jonas Eriksson.

Om hunden inte kommer över sin rädsla, kan den bli värre för varje gång.

En möjlighet är att träna bort oron.

– Det finns cd-skivor med inspelade smällare, som man kan spela på låg volym medan man gör vardagssysslor. Hundar som är rädda för åska brukar också vara rädda för smällare, säger Eriksson.

Fakta: Att tänka på vid åska

  • Var helst inomhus eller i en bil.
  • Undvik höga eller öppna platser där en människa kan bli blixtens givna mål.
  • Ta inte skydd under enstaka träd, inte ens för att undvika regnet.
  • Hundar, som ju inte är så höga, träffas i princip aldrig av blixten. Risken är större för husse och matte.
  • Det händer att hästar och nötkreatur som går utomhus dödas eller skadas av blixten. Djuren kan också skadas av staket och liknande, om de försöker fly undan.

Källa: SMHI, Blå Stjärnans djursjukhus, Evidensia (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.