Foto: Scanpix

Lugnet får sparken

Uppdaterad
Publicerad

Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet lämnar sin post med tre år kvar på sitt förordnande.

Efter de uppmärksammade representationsnotorna som Dagens Nyheter avslöjade, får nu Christina Lugnet lämna sin post som generaldirektör för Tillväxtverket.

–Regeringen kommer på torsdag att entlediga generaldirektören Christina Lugnet, säger Annie Lööf.

Lugnet, som har tre år kvar på sitt förordnande som generaldirektör kommer nu att placeras på regeringskansliet. Anledningen till avskedandet är att man saknar förtroende för henne.

–Den verksamhet som tillväxtverket ansvarar för är oerhört viktigt och för att för att myndigheten ska kunna utvecklas och göra ett bra jobb, krävs en genraldirektör som både har näringslivets, medborgarnas och regeringens fulla förtroende, säger Annie Lööf.

Långt möte med statssekreteraren

Christina Lugnet kom till mötet med statssekreteraren en timme innan utsatt tid. Mötet pågick under lång tid, ända fram till 15.30. Efteråt kom alltså beskedet – Lugnet måste lämna sin post. Annie Lööf höll presskonferens på måndagseftermiddagen, där hon återigen kritiserade hur skattepengarna användes slösaktigt vid Tillväxtverkets seminarier och interna representation.

–Skattebetalarnas pengar ska hanteras varsamt och med måttfullhet. Det är oerhört tråkigt det som har hänt, men jag har också varit tydlig i vad jag tycker om de uppgifter som kommit fram den senaste tiden.

Lööf ville inte under presskonferensen närmare kommentera hur Christina Lugnet mottog beskedet

–Hon förstår situationen givetvis, men i övrigt får ni ställa frågor till henne.

Hård kritik mot representation

Sedan januari 2010 har Tillväxtverket med 300 anställda, spenderat 7,5 miljoner kronor på interna seminarier och representation. Det har handlat om vistelser på slott och herrgårdar, middagar, vin- och chokladprovningar, spa, skidåkning och skärgårdsutflykter i ribbåt.

Bara den årliga medarbetardagen på Grand Hotel i Stockholm i maj gick lös på över en miljon, avslöjade Dagens Nyheter.

Av restaurangnotan för medarbetardagen på Grand Hotel framgår att bara middagen kostade 428.225 kronor, 1.476 kronor per person. Det är mer än dubbelt så mycket som verkets egna riktlinjer tillåter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tillväxtverket ifrågasätts

Mer i ämnet