Med relativt mycket sol under tävling- ens sista vecka av sju mätta räddade sig landets andra stad från jumbo- platsen. Sist kom i stället Växjö med 257 timmar mot Göteborgs 259 timmar.
Enligt SVT:s meteorolog Andreas Vall- gren har Norrlandssommaren varit varm och fin. Karesuando har t.ex. slagit rekord för augusti med 29,1 grader.
-Och Karesuando är ju i stort sett så långt norr ut i Sverige man
kan komma, tillägger han.
Sjöbris vid Bottenviken
Det är vanligt att kusten längs Bottenviken ligger bra till i solligan. Det blåser ofta en sjöbris där som sveper bort molnen.
Man kan notera att Umeå kom fyra i årets solliga med 359 timmar, alltså strax efter trean Visby.
-Men det är inte bara längs kusten som det har varit soligt i norr. Även inlandet har haft fint väder, säger Andreas Vallgren.
Inte regn överallt
Att sommaren har varit regnig stämmer inte för hela landet. I Norrland och Mellansverige har det varit torrare än normalt eller i varje fall normalt.
Karlstad kom till exempel femma i solligan med 353 timmar.
-I Stockholm var juli torrare än normalt. Juni hade normal nederbördsmängd och hittills i augusti har det också varit normalt, säger Andreas Vallgren.
Ostkusten har dominerat
Sedan Rapport år 1990 började rapportera antalet soltimmar mellan midsommar och början av augusti har Öland och Gotland dominerat med fyra respektive fem segrar.
Andra orter som legat i topp är Karlstad, Göteborg, Luleå och Norrköping. För det mesta har det varit orter längs kusterna, framför allt Ostkusten, som vunnit solligan.
Den solfattiga sommaren 1996 vann dock Nordkoster utanför Strömstad.
Så räknas soltimmarna
Från och med 2002 har mätningarna av antalet soltimmar ändrats från kl 06-20 till hela dygnet.
Det har gynnat de norrländska orterna. År 2002 hamnade både Umeå och Luleå i toppen och Kiruna slapp jumboplatsen.