Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kombination av läkemedel gav lyckat resultet. I mitten professor Kwok-Yung Yuen vid Hongkongs universitet, till höger infektionsläkaren Anders Sönnerborg på Karolinska sjukhuset. Foto: TT

Lyckat test med läkemedel mot Covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Läkare i Hongkong har testat en läkemedelskombination på covid-19-patienter som visat sig ha stor effekt. Patienterna tillfrisknade dubbelt så snabbt som kontrollgruppen. 

Det handlar om en cocktail av läkemedel mot MS, HIV och Hepatit. Och resultaten, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Lancet, är unika enligt infektionsläkaren Anders Sönnerborg på Karolinska sjukhuset. 

– Det är första gången man på människa har kunnat visa att virusnivåerna kan påverkas så att de går ner snabbare med läkemedel, säger han.

Liten studie

Studien genomfördes på 127 patienter som var inskrivna på sjukhus i Hongkong med lätta till måttliga symtom. 

86 av dem fick en kombination av läkemedlen interferon beta-1b, lopinavir/ritonavir och ribavirin under två veckor, medan 41 personer bara fick lopinavir/ritonavir. Behandlingen inleddes i genomsnitt fem dagar efter att symptom uppstått.

Av dem som tog alla tre medicinerna gick det inte längre att upptäcka viruset i kroppen efter i genomsnitt sju dagar, jämfört med kontrollgruppen som tillfrisknade efter tolv dagar. 

– Vårt test visar att tidig behandling av fall av mild till måttlig covid-19 med en kombination av tre antivirala läkemedel snabbt kan trycka tillbaka virusmängden i en patients kropp, säger Kwok-Yung Yuen vid Hongkongs universitet, som lett studien. 

”Glädjande resultat”

Anders Sönnerborg vill nu se ytterligare studier där äldre eller patienter med riskfaktorer får pröva medicineringen.  

– Man måste man vara väldigt försiktig eftersom det är en tuff och biverkningsbenägen behandling men jag tycker att resultaten är glädjande, säger Anders Sönnerborg. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet