Ylva Johansson (S) och Elisabeth Svantesson (M) debatterade arbetskraftsinvandring i Agenda. Foto: SVT

M: Alla som kan ska få bidra

Publicerad

Alla som kan bidra till svensk arbetsmarknad ska få komma till Sverige och jobba, sade arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson i Agenda. Medan Socialdemokraternas Ylva Johansson menade att många utnyttjas av oseriösa arbetsgivare.

I Agendas reportage fick vi bland annat se en restaurangägare som berättade att han måste anställa kockar som är i princip uppväxta med persisk matlagning, annars blir inte maten som den ska vara. Men skulle han kunna anställa även med de hårdare regler för arbetskraftsinvandring som Socialdemokraterna vill ha? Absolut, menade Ylva Johansson.

– Han behöver en väldigt speciell kompetens. Men vi vill ha ordning och reda på arbetsmarknaden. Vissa branscher har nästan slavliknande villkor, det förstör konkurrensen och utsätter för människor för en allvarlig situation. Många av dem kan inte alls ställa krav, utan de tvingas acceptera förfärliga arbetsförhållanden. Det vill vi sätta stopp för. De som jobbar i Sverige ska ha likvärdiga villkor, sade Ylva Johansson.

Vi och dom

– För fem år sen öppnade vi tillsammans med Miljöpartiet dörren för människor utanför EU–länder att komma hit och jobba. LO och S har velat stänga den länge och vill uppenbarligen det igen. Det blir en uppdelning i vi och dom, sade Elisabeth Svantesson.

– Det är inte en uppdelning mellan vi och dom. Det handlar om att ha rimliga villkor på arbetsmarknaden. Vi har fem års erfarenhet av den nya lagstiftningen. Problemen finns i de branscher som har överskott på arbetskraft. Ni har satt upp regler som gör det lätt att fuska och utnyttja människor för oseriösa företagare, sade Ylva Johansson.

Åtgärdspaket på väg

– Det är aldrig okej att utnyttja människor på svensk arbetsmarknad. Därför kommer min kollega Tobias Billström och Miljöpartiet med ett åtgärdspaket som bland annat handlar om efterkontroll. Men det handlar om synen på jobb. Att vissa jobb kan människor inte komma hit och ta. Men jobb växer genom att det finns ett dynamiskt näringsliv som vill anställa.

– Vi gör inte skillnad på färdigheter när vi säger ja till människor. Vi säger ja till alla som kan komma hit och försörja sig själva. Sedan ska villkoren vara schyssta, sade Elisabeth Svantesson.

Men Ylva Johansson menade att det saknas kontroll när det gäller arbetskraft som kommer från länder utanför EU.

– Ni har till exempel infört vab–intyg för att ha superkoll på varenda förälder som är hemma med sjukt barn, men det är förbjudet för Migrationsverkat att kontrollera företagare som tar hit arbetskraft. Det finns inga kännbara sanktioner. Avtalen som ligger till grund för om man ska få arbetstillstånd är inte juridiskt bindande.

– Ni har gjort det väldigt lätt för de oseriösa som ägnar sig åt människohandel. Vi har inga problem där det finns genuint behov av arbetskraft från andra länder. Men vi ska sätta stopp för lönedumpning och skamlöst utnyttjande av människor, sade Ylva Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer