M: Begränsa villkorlig frigivning

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill att återfallsbrottslingar ska få sitta av hela sitt straff, istället för att som nu släppas fria efter två tredjedelar av tiden.

Moderaterna vill skärpa straffen och en arbetsgrupp inom partiet föreslår nu att villkorlig frigivning, inte ska gälla om personen tidigare begått ett brott som han eller hon dömts till fängelse för.

– En liten del kriminella står för en väldigt stor del av brottsligheten och det inte rimligt att man blir villkorligt frigiven flera gånger, när man inte lever upp till vad som förväntas, säger justitieminister Beatrice Ask (M) till SVT Nyheter.

När någon i dag döms till fängelsestraff och inte begår nya brott på fängelset, så släpps man efter två tredjedelar av strafftiden.

– Tyvärr så återfaller 70 procent av de som dömts till fängelse inom tre år.

Har ni räknat på vad det skulle kosta för rättsväsendet?

– Nej, vi förstår att det kommer att kosta pengar så vi föreslår att vi överväger det här. Självklart måste ett sånt förslag utredas ordentligt , säger Ask.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.