Den nya partiledningen med Gunnar Strömmer till höger. Foto: TT

M: Därför ökar vårt stöd

Publicerad

Den vuxna samtalstonen är nyckeln till framgång. Det menar i alla fall Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer är en viktig orsak till partiets lyft i opinionen.

– Vi har fått en bra start och det är väldigt roligt. Jag tror att det finns en trötthet bland väljarna på ett gnälligt debattklimat och Ulf Kristersson har slagit an en mer vuxen samtalston i debatten och det tror jag uppskattas, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.

Hur mycket är det Ulf Kristerssons förtjänst att ni lyfter så pass mycket i opinionen?

– Det är väl en kombination av faktorer. Vi har haft en period nu när vi dels fått en ny partiledare som väljarna verkar uppskatta, dels har vi haft en stämma där vi fattat beslut om de politiska program som vi ska ta till väljarna i valet. Så det är nog en kombination av ny partiledare, nytt ledarskap och att politiken kommit fram på ett bra sätt.

I somras låg Moderaterna på sin lägsta nivå sedan Novus inledde sina mätningar, 15,2 procent i augustimätningen. Sen dess har partiet ökat med hela 5,4 procentenheter. Sverigedemokraterna har sedan i juni tappat 4,2 procentenheter, från 20 till dagens 16,2 procent.

– Jag tror att många väljare har väntat på att politikens konstruktiva krafter, och dit räknar jag verkligen Moderaterna, ska ta tag i migrationsfrågorna på ett seriöst och balanserat sätt. Det har vi gjort under en längre tid och det kan naturligtvis vara en förklaring, säger Gunnar Strömmer (M).

SÅ GJORDES UNDERSÖKNINGEN

Visa

I SVT/Novus väljarbarometer har 4.005 personer intervjuats på telefon om ”vilket parti de skulle rösta på om det var val i dag?” Av dem har 3.655 personer valt att besvara frågan.

Mätningen gjordes från 2-31 oktober, alltså precis efter att Ulf Kristersson efterträdde Anna Kinberg Batra som partiledare för Moderaterna.

De 4.005 personerna är slumpmässigt utvalda bland alla svenskar som är röstberättigade.

Andelen osäkra väljare är 7,0 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer