M föreslår modell för tiggeriförbud

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas föreslagna nationella tiggeriförbud ska riktas mot dem som tigger varaktigt för sin försörjning.

Däremot ska tiggeri i akuta situationer, som för den som tappat plånboken, fortsatt vara tillåtet.

Tiggeri bör betraktas som ett brott och den som varaktigt gör det ska kunna straffas för det.

Det anser Moderaterna, som håller fast vid att ett nationellt tiggeriförbud behövs. Kommunala lösningar mot tiggeri räcker inte. Partiet gick redan i oktober ut med att man vill ha ett nationellt förbud för att komma åt tiggeriet. Nu har man utvecklat sitt förslag ytterligare.

– Ett nationellt förbud är att föredra framför lokala varianter, säger partisekreteraren Gunnar Strömmer på en pressträff.

Ska straffas

En ny bestämmelse ska införas i straffrätten – den som gör sig skyldig till tiggeri ska kunna dömas för brott.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé säger att ett förbud ska rikta in sig på tiggeri som handlar om försörjning. Fall där människor ber om akut hjälp kommer inte att beröras.

– Det kommer att rikta in sig på det som handlar om försörjning och som är planlagt, säger Tobé och understryker att det M föreslår är icke-diskriminerande.

– Vi vill komma åt det planlagda tiggeriet, det är det vi vill kriminalisera, säger Tobé.

Med M-lösningen ska poliser och ordningsvakter kunna avvisa personer som till exempel tigger utanför matbutiker. Men det ska också gälla, och vara straffbart, för missbrukare som tigger regelbundet vid tåg, bussar och tunnelbana.

Tiggeri ovärdigt

Moderaterna säger att en fortsättning utan ett nationellt förbud innebär att tiggeriet normaliseras och att det är ovärdigt i ett samhälle som Sverige. Hittills är det bara Sverigedemokraterna som har föreslagit ett nationellt förbud, av de övriga riksdagspartierna.

Moderaterna kritiserar den linje som Socialdemokraterna driver, där motstånd mot ett förbud kombineras med uppmaningar att inte ge pengar till tiggare. Det är cynism, enligt M:s partisekreterare Gunnar Strömmer.

– Det innebär att man tillåter något man inte gillar och man skjuter över ansvaret till enskilda människor, anser Strömmer, något som kan få iskylan att breda ut sig.

SVT Nyheter söker Socialdemokraterna för en kommentar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.