M ger upp obligatorisk a-kassa

Uppdaterad
Publicerad

Den borgerliga alliansen kommer inte att driva frågan om obligatorisk arbetslöshetsförsäkring inför valet. Det uppger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) i Ekots lördagsintervju.

Regeringen släpper därmed löftet som gavs i regeringsförklaringen.

För att införa en obligatorisk a-kassa krävs en enighet över de politiska blocken, enligt arbetsmarknadsministern.

-Jag noterar att där ligger Miljöpartiet ganska nära oss och inte Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, säger han i Ekots intervju.

En utredning om arbetslöshetsförsäkringen blev klar år 2008, men förslagen blev aldrig verklighet. I vår kommer en ny utredning att tillsättas. Direktiven för den är dock inte klara.

FP vill behålla reformen

Folkpartiet vill dock fortsätta att driva frågan om obligatorisk a-kasseförsäkring.

-Det är ett problem att så många står utanför a-kassetryggheten. Så det är en angelägen reform som vi vill driva på för att genomföra, säger FP:s partisekreterare Erik Ullenhag.

Han håller inte med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) om att det krävs en bred enighet över blockgränserna för att genomföra reformen.

-Det är inte rimligt att ge vänsterpartierna vetorätt i den här frågan. MP har varit öppna för idén tidigare, men intrycket är tyvärr att de tre partierna knyts närmare ihop, säger Erik Ullenhag (FP).

De fyra allianspartierna måste nu diskutera frågan om en obligatorisk försäkring, enligt Ullenhag.

Centern: Dumt stänga dörrar

Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Roger Tiefensee tycker också att frågan om obligatorisk a-kassa ska drivas i valrörelsen.

-Det är dumt att redan nu stänga några dörrar. Vi i alliansregeringen har gjort mycket i den här frågan. Vi måste också avvakta vad den nya utredningen kommer fram till, säger han.

Centerpartiet vill helst se att arbetslöshetsförsäkringen slås ihop med sjukförsäkringen, och därigenom blir allmän.

Allianspartierna måste nu resonera sinsemellan om frågans roll i valrörelsen, menar Roger Tiefensee.

-Jag tycker att vi bör gå till val på samhällsproblemet – att människor hamnar utanför systemet. Där har vi samma syn, även om vi har olika prioriteringar och varianter på hur man kan lösa det, säger han.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.