Jonas Sjöstedt (V) och Ebba Busch (KD) om LSS. Foto: Fredrik Sandberg/TT

V, KD och M kräver att personlig assistans blir helt statligt

Uppdaterad
Publicerad

Förra året föreslogs i en utredning att staten skulle ta över hela ansvaret för personlig assistans, den så kallade LSS-lagen. Sedan dess har frågan inte tagits vidare, och nu kräver M, KD och V att förslaget slås fast innan den nuvarande mandatperiodens slut 2022.

– Det ska inte se olika ut beroende på vilken kommun man bor i, säger Jonas Sjöstedt (V).

Ansvaret, och alltså kostnaderna, för LSS, lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade, delas i dag mellan kommunerna och staten. Enligt LSS-utredningen som presenterades i januari 2019 bör detta ändras och staten ska istället stå för hela kostnaden.

På en presskonferens under fredagen förordade Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna att detta ska utredas omgående, för att få en ny lagstiftning innan 2022.

– I dag har vi kommit överens om att den personliga assistansen ska bli statlig. Det ska inte se olika ut beroende på vilken kommun man bor i, säger Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt.

Mer likvärdigt system

Poängen är att systemet ska bli mer rättssäkert, enligt partierna:

– Vi hoppas undvika det som skett för många gånger – att personer som verkligen behöver personlig assistans inte får det. Det ska inte behöva vara så att om en kommun har dåligt med pengar så är det svårare för den som behöver assistans att få det, säger Sjöstedt.

Ett förstatligande av LSS väntas också göra det lättare för berörda personer att flytta mellan kommuner, och att bekämpa de fall som finns där man missbrukat assistansersättningen, menar Sjöstedt.

Att olika bedömningar görs beroende på kommunernas budget och inte avgörs utifrån personens behov var aldrig tanken med LSS, säger Ebba Busch (KD) som också medverkade på pressträffen.

– Regeringen har svikit de här personerna och deras familjer under en lång tid. Som det ser ut i dag hamnar personer i kläm när ansvaret är delat.

Behöver stöd

För att partierna ska få majoritet i ärendet krävs stöd från andra partier. Ebba Busch hoppas att SD, C och L ska göra det möjligt.

– Vi räknar med att L och C klarar av att sätta de här människornas behov framför en ickefungerande januariöverenskommelse, säger Ebba Busch (KD).

FAKTA: LSS och personlig assistans

Visa

• LSS står för lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Den infördes 1994.

• Den omfattar tio olika typer av hjälp, varav personlig assistans är en. Andra typer av stöd är ledsagarservice, avlösarservice i hemmet och bostad med särskild service.

• Personlig assistans kan ges till dem som har en omfattande och varaktig funktionsnedsättning.

• Assistenterna hjälper personen (barn eller vuxen) med grundläggande behov, som att äta, klä sig och sköta hygienen. Det är också möjligt att få assistans för att förflytta sig och delta i olika aktiviteter.

• Kommunen ska stå för personlig assistans för dem med mindre behov än 20 timmar i veckan.

• Den statliga ersättningen är till för dem med störst behov – de som behöver mer än 20 timmars assistans i veckan.

Källa: Regeringen/1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer