Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet har kommit överens om att agera tillsammans för att ändra reglerna om arbetskraftsinvandring. Foto: Jonas Ekströmer/Christine Olsson/TT

M, KD och V överens om arbetskraftsinvandring

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet har kommit överens om att agera tillsammans för att ändra reglerna om arbetskraftsinvandring, skriver de i ett pressmeddelande.

Ett gemensamt förslag till utskottsinitiativ läggs vid torsdagens sammanträde i Socialförsäkringsutskottet. Det handlar om att de kräver att regeringen senast den 1 maj ska ge nya direktiv till utredningen om arbetskraftsinvandring, bland annat om att de så kallade kompetensutvisningarna ska stoppas. 

Enligt SVT:s politikkommentator Mats Knutson är innehållet i förslaget i sig ganska urvattnat.

– De har plockat bort allt som partierna inte kommit överens om, och kvar är något som inte kommer bli särskilt besvärligt för regeringen, säger Mats Knutson.

SD:s stöd ger majoritet

Om Sverigedemokraterna – som också förespråkat hårdare tag – ställer sig bakom förslaget blir det en majoritet för oppositionen. Men partiet har ännu inte tagit ställning i frågan.

– Förslagen som lagts fram är väl bra men som helhet missar man målet. Det behövs mer om man faktiskt vill göra skillnad, till exempel när det gäller arbetskraftsinvandring till låglöneyrken eller till yrken där det inte finns ett behov. Vi behöver ingen politik som leder till lönedumpning, säger SD:s migrationspolitiska talesperson Paula Bieler och fortsätter:

– Det här är fortsatt ”lappa och laga-politik”. Vi får titta närmare på förslagen och se hur vi gör.

Vill se skärpta straff för arbetsgivare

De tre partierna efterlyser även förslag på skärpta straff för arbetsgivare som utnyttjar systemet och eventuellt en ny brottsrubricering. I fall där arbetsgivaren inte följer villkor som utlovats i anställningserbjudandet bör arbetstagaren betraktas som ett brottsoffer.

Partierna vill också att arbetsgivaren ska vara skyldig att bifoga anställningskontrakt vid ansökan till Migrationsverket för att motverka missbruk av villkor och löner. Dessutom föreslås att Migrationsverket ska få direktåtkomst till andra myndigheters databaser.

Sjöstedt: Regeringen saknar handlingskraft

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kommenterar uppgörelsen på Twitter med att partiet gärna hade drivit kraven på heltid och arbetsmarknadsprövning längre.

”Men med KD och M får vi något gjort när regeringen saknar handlingskraft”, skriver Jonas Sjöstedt.

Även KD:s Hans Eklind uppger att partierna inte enats helt i alla frågor.

”Det är ingen hemlighet att vi i Kristdemokraterna hade velat gå längre. Vi vill se ett lönegolv, införa försörjningsplikt för anhöriga samt stoppa det missbruk av asylsystemet som sker i spårbytena. KD kommer att fortsätta driva på för högre krav”, skriver han i en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.