Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt presenterar en ny välfärdsnyhet Foto: SVT

V hotar regeringen med att förhandla med M om välfärden

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen höll både M och V pressträffar för att presentera nya förslag om extrabidrag till välfärden inför riksdagens finansutskott på torsdag. Vänsterpartiet kräver svar på sitt krav om åtminstone tio extra miljarder snarast. Annars hotar partiet med att sätta sig ner och förhandla med M och KD.

Det behövs ett räddningspaket för välfärd och trygghet, enligt ett förslag till extrabudget från Moderaterna. Partiet föreslår tre miljarder till välfärden och 2,6 miljarder till polis och rättsväsende i ett förslag till initiativ från finansutskottet.

– Vi vill prioritera pengarna bättre och lägga resurserna där resurser nu behövs. Det är den kommunala välfärden, när kommuner nu tvingas skäras ned i en begynnande lågkonjunktur. Och det handlar om nya pengar till polisen och rättsväsendet, så att vi får stopp på våldet, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Det politiskt unika förslaget från ett oppositionsparti till vad som kallas en extra budget ska läggas fram i finansutskottet på torsdag och siktet är inställt på att få igenom förslaget till den 1 mars.

– Nu ser inte regeringen att det är ett akut läge, men vi ser ett akut läge. Då tycker jag att det är vårt ansvar som opposition att lägga de förslag som skulle kunna genomföras, säger Moderaternas partiledare till TT.

För att finansiera satsningarna vill M bland annat stoppa regeringens förslag om ett friår och förslaget till en utökning av extratjänster som arbetsmarknadspolitisk åtgärd, stoppa det så kallade ingångsavdraget och dra ned på biståndet.

V kräver besked – annars samarbete med högerpartier

Under V:s presskonferens kräver Jonas Sjöstedt ett snart besked – redan under morgondagen – av extrabidrag till kommunerna och regionerna.

– Vi är på väg in i en välfärdskris – vi vill snarast ha besked om extrapengar till kommuner. Minst tio miljarder extra är vårt krav, säger han.

Om regeringen nonchalerar kraven och inte ger besked så kommer V att sätta sig ner med M och KD och förhandla upgger Sjöstedt.

”Vi hoppas på en rejäl satsning”

I en intervju med SVT efter presskonferensen säger Jonas Sjöstedt att han inte är helt överens med M och KD om vilka modeller som behövs för att finansiera extrabidragen, men att han ändå tror att förhandlingar kan leda någonstans.

– Det är så märkligt just nu att S hamnat till höger om M och KD  i flera frågor – så med hjälp av dem kan vi vrida politiken åt vänster igen, säger han och tillägger:

– Vi hoppas på en rejäl satsning, och vi pratar gärna med regeringen om detta.

Regeringen tveksam

Finansminister Magdalena Andersson (S) är bekymrad över det sätt som M och V vill driva igenom sina förslag. Hon anser att ett initiativ i riksdagen skulle skada budgetprocessen och uppger att något liknande inte skett i modern tid.

– Om bilden i omvärlden blir att Sverige inte har någon ordnad budgetprocess, det är klart att det skulle skada förtroendet, säger Magdalena Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.