Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Moderaterna:”Vi kommer säga ja till bra liberala reformer”

Centerpartiet: För oss är det viktigt att det är ordning och reda i budgetprocessen

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet enades i veckan om en extra ändringsbudget som bland annat innebär att man skjuter till 2,5 miljarder kronor till kommuner och regioner. Centerpartiet är kritiskt till detta och under söndagens Agenda debatterade Anders W Jonsson (C), vikarierande partiledare för Centerpartiet och Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, Elisabeth Svantesson (M).

– Vi blev förvånade, vi vill också skjuta till ordentligt med pengar till välfärden, men för oss är det viktigt att det är ordning och reda i budgetprocessen och dessutom att man inte höjer skatten på jobb och företagande. Därför är det väldigt förvånande att Moderaterna ställde upp på Vänsterpartiets förslag på den punkten, säger Anders W Jonsson (C), vikarierande partiledare för Centerpartiet, i SVT:s Agenda.

”Traditionell borgerlig politik”

Det är framför allt just uppgörelsen mellan Moderaterna och Vänsterpartiet om att finansieringen kommer ske med indraget ingångsavdrag, alltså sänkt skatt för arbetsgivare som anställer unga och nyanlända, som Centerpartiet ställer sig kritiskt till. Ingångsavdraget var en av Centerpartiets viktigaste punkter i januariöverenskommelsen.

– Traditionell borgerlig politik under alla alliansåren, vi lyckades både sänka skatten på jobb och företagande samtidigt som vi tillförde väldigt mycket pengar till välfärden. Vänstern har ju alltid sagt att enda sättet att tillföra pengar är genom skattehöjningar.

”Har aldrig varit för det”

Med i studion finns även Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson (M).

– Vi gör det här för att vi aldrig varit för det här ingångsavdraget, som är en subventionerad, ganska ineffektiv anställningsform. Det har vi varit emot hela tiden, så när vi nu säger att vi skjuter till mer resurser till välfärden då finansieras det genom de sätt som vi har finansierat vår budget, säger hon.

– Det här drabbar företagarna och de drabbar inte minst de människor som står långt bort från arbetsmarknaden. Ska man få mer pengar till välfärden då handlar det om att göra det på andra sätt än att höja skatten på jobb och företagande, kontrar Anders W Jonsson (C).

Poängterar att det är en sakfråga

Elisabeth Svantesson (M) håller inte med om att det är ett borgerlig avdrag.

– Det är en ineffektiv anställningssubvention som vi faktiskt som vi gjorde tillsammans under alliansåren och som vi fick mycket kritik för, säger hon.

Har ni accepterat en vänsterretorik?

– Nej, det här är ett förslag som vi inte haft med i vår budget eftersom vi tycker det är ett dåligt förslag. Det här är en sakfråga, är det någonting som vi vet är det att kommuner och regioner går på knäna, vi vet att det behövs resurser i välfärden, säger hon.

En hela debatten i Agenda på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer