Sex av tio kommuner som svarat på SVT:s enkät planerar att spara på skolbudgeten. Foto: Gorm Kallestad /TT-NTB och Henrik Montgomery /TT (arkivbilder)Visa alla (8)
Visa alla (8)

Lista: Så sparar kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

SVT skickade i slutet av oktober en enkät till landets samtliga kommuner. Kommunerna fick frågor om planerade besparingar, inom vilka verksamheter och på vad man planerade att spara inom verksamheterna. SVT frågade även om orsakerna till besparingarna och om kommunerna planerar skattehöjningar.

214 av 290 kommuner svarade på enkäten, vilket ger en svarsfrekvens på nästan 74 procent. 176 av de 214 kommuner som svarade uppgav att de kommer att behöva spara, 82 procent.

Så här svarade man mer i detalj:

Förskola/barnomsorg

116 kommuner svarade att det blir besparingar inom verksamhetsområdet förskola/barnomsorg. Det motsvarar cirka 54 procent av de 214 som deltar i undersökningen.

Så här planerar man att bespara inom verksamhetsområdet:

60 procent ska spara på personal.

54 procent ska spara på administration.

38 procent ska spara på lokaler.

62 procent ska spara på drift.

Grundskola/gymnasium

132 kommuner svarade att det blir besparingar inom verksamhetsområdet grundskola/gymnasium. Det motsvarar cirka 62 procent av de 214 som deltar i undersökningen.

Så här planerar man att bespara inom verksamhetsområdet:

64 procent ska spara på personal.

52 procent ska spara på administration.

35 procent ska spara på lokaler.

67 procent ska spara på drift.

Äldreomsorg

132 kommuner svarade att det blir besparingar inom verksamhetsområdet äldreomsorg. Det motsvarar cirka 62 procent av de 214 som deltar i undersökningen.

Så här planerar man att bespara inom verksamhetsområdet:

66 procent ska spara på personal.

48 procent ska spara på administration.

30 procent ska spara på lokaler.

64 procent ska spara på drift.

Funktionshindrade

99 kommuner svarade att det blir besparingar inom verksamhetsområdet funktionshindrade. Det motsvarar cirka 46 procent av de 214 som deltar i undersökningen.

Så här planerar man att bespara inom verksamhetsområdet:

55 procent ska spara på personal.

47 procent ska spara på administration.

22 procent ska spara på lokaler.

64 procent ska spara på drift.

Individ/familj

107 kommuner svarade att det blir besparingar inom verksamhetsområdet individ/familj. Det motsvarar 50 procent av de 214 som deltar i undersökningen.

Så här planerar man att bespara inom verksamhetsområdet:

40 procent ska spara på personal.

48 procent ska spara på administration.

21 procent ska spara på lokaler.

68 procent ska spara på drift.

Kultur/fritid

108 kommuner svarade att det blir besparingar inom verksamhetsområdet kultur/fritid. Det motsvarar cirka 51 procent av de 214 som deltar i undersökningen.

Så här planerar man att bespara inom verksamhetsområdet:

47 procent ska spara på personal.

45 procent ska spara på administration.

30 procent ska spara på lokaler.

69 procent ska spara på drift.

Infrastruktur/skydd

88 kommuner svarade att det blir besparingar inom verksamhetsområdet infrastruktur/skydd. Det motsvarar cirka 41 procent av de 214 som deltar i undersökningen.

Så här planerar man att bespara inom verksamhetsområdet:

24 procent ska spara på personal.

41 procent ska spara på administration.

22 procent ska spara på lokaler.

85 procent ska spara på drift.

Annat

91 kommuner svarade att det blir besparingar inom annan verksamhet. Det motsvarar cirka 43 procent av de 214 som deltar i undersökningen.

I slutet av oktober skickade SVT ut en enkät till landets samtliga kommuner. Kommunerna fick frågor om planerade besparingar, inom vilka verksamheter och på vad man planerade att spara inom verksamheterna. Vi frågade även om orsakerna till besparingarna och om kommunerna planerar skattehöjningar.

214 av våra 290 kommuner svarade på enkäten, vilket ger en svarsfrekvens på nästan 74 procent. 176 av de 214 kommuner som svarade uppgav att de kommer att behöva spara, 82 procent).                                                                                                                   

Spridningen på de svarande kommunerna är god. Samtliga län, utom Gotland, har en svarsfrekvens på över 60 procent för länets/regionens kommuner. Likaså är svarsfrekvensen hög bland glesbygdskommuner, mindre och större städer (över 68 procent). Av landets tre storstäder har Malmö besvarat enkäten.

Kommunerna har fått precisera besparingarna inom följande verksamhetsområden: Förskola/barnomsorg, Grundskola/gymnasium, Äldreomsorg, Funktionshindrade, Individ/familj, Kultur/fritid, Infrastruktur/skydd och Annat. Inom respektive verksamhetsområde fick de sedan precisera hur besparingarna fördelas mellan Personal, Administration, Lokaler och Drift. De olika alternativen följer samma mönster som SKL använder.

Kommunerna fick även frågor om de ska eller har diskuterat att höja eller sänka skatten, alternativt att ha den oförändrad.

Det fanns möjligheter för kommunerna att utveckla svaren i fritext angående de främsta orsakerna till besparingarna och om det finns några särskilda besparingsområden i kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Så sparar kommunerna

Mer i ämnet