Foto: SVT/ Ellinor Eke-Göransson

Minskad snöröjning och gatubelysning när kommunerna ska spara

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner planerar att spara in på vägunderhåll och snöröjning. Av landets kommuner står åtta av tio inför besparingar. SVT:s kartläggning visar att besparingar inte bara kommer drabba stora verksamheter som skola och äldreomsorg utan även infrastruktur och skydd.

– Det kommer inte vara samma säkerhet och trygghet, säger Gert Jonsson (M) kommunalråd i Vaggeryd.

Flera kommuner planerar att spara pengar genom att dra ner på driftskostnaderna för de kommunala vägnäten. Det framgår av den kartläggning av kommunernas ekonomi som SVT gjort.

Åtta av tio av landets kommuner säger att de planerar besparingar nästa år. Besparingarna kommer att drabba kommunernas stora kärnverksamheter som skola och äldreomsorg. Samtidigt uppger flera kommuner att man planerar att spara på vägar och vägunderhåll.

Minskad snöröjning

Av landets kommuner planerar omkring fyra av tio att spara pengar när det gäller vägar och skydd. Av dessa säger 85 procent att man planerar att skära i driftskostnaderna vilket kan innebära minskat underhåll av vägar, minskad gatubelysning och minskad snöröjning. 

– Ambitionen kommer att sänkas vad gäller vägunderhåll, skriver Gunnel Gyllander kommunchef i Härjedalen till SVT. 

Sand istället för salt

I Vaggeryd i Småland planerar kommunen att minska på vinterväghållningen. Genom att dra ner på saltningen av gamla riksväg 1, som i dag är den centrala vägen genom kommunen, räknar kommunen med att kunna spara mellan 200 000–300 000 kronor.

– Rent konkret märks det så att det är inte blir samma säkerhet och trygghet. Det kommer att vara mer snö och man kommer att sanda i stället för att salta och det är klart då får man ta hänsyn till det när man ska åka på vägen, säger Gert Jonsson (M) kommunalråd i Vaggeryd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.