Personliga assistenterna Yvonne Lundqvist och Gudrun Larsson är inte nöjda med privatiseringen. ”Hur dumma tror de att vi är?”, frågar de sig. Foto: SVT

400 anställda påverkas när personlig assistans i Uppsala privatiseras

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 400 personliga assistenter kommer att påverkas när Uppsala kommun väljer att privatisera verksamheten.

– Vi har ju inte så stort värde för kommunen, det känner man ju, säger personliga assistenten Yvonne Lundqvist.

Omsorgsnämnden har röstat igenom förslaget om att privatisera personlig assistans. Anledningen är att området väntas gå 11 miljoner back, och att de behöver spara 70 miljoner kronor under det kommande året.

Men enligt nämndens ordförande är det inte ekonomin som är i fokus, utan att säkerställa att den personliga assistansen kan bedrivas effektivt.

– För den stora helheten ska det här inte göra någon större skillnad, säger omsorgsnämndens ordförande Angelique Prinz Blix (L).

Facket kritiskt

I utredningen skriver förvaltningen att assistansen kommer hålla högre kvalitet när den läggs ut på entreprenad. Fackförbundet Kommunal är kritiska till prioriteringen.

– Ekonomin kommer i första hand, brukarna i andra, och sist kommer de anställda. Vi tycker att man måste väga in hur det här kommer påverka alla, säger Helene Ersson, ordförande i sektion Uppsala.

Sämre anställningsvillkor

De anställda assistenterna kommer få följa med till privata företag men med sämre anställningsvillkor än de har nu. Få av dem kommer få behålla sina fasta anställningar.

– Vi är ju redan här gratis. Det är inte välgörenhet, säger assistenten Yvonne Lundqvist.

Yvonne har tillsammans med tre andra assistenter jobbat med samma brukare i 19 år. Hon kommer inte gå över till en privat aktör. Se varför i klippet ovan.

Den 9 december väntas kommunfullmäktige klubba igenom beslutet om privatiseringen – genom så kallad konkurrensutsättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.