Vattenbrist och nästan fullt kapacitetsutnyttjande i kommunens reningsverk sätter stopp för byggplaner i Östhammar kommun. Foto: SVT/TT

Brist på vatten- och avloppskapacitet stoppar byggnation i Östhammars kommun

Uppdaterad
Publicerad

Östhammars kommun kan inte bebygga sin mark i den takt de vill. Vattenbrist och nästan fullt kapacitetsutnyttjande i kommunens reningsverk sätter stopp för planerna.

I veckan klubbade Östhammars kommun sin budget för år 2020. Kommunen behöver spara till följd av de senaste årens kostnadsökningar. I budgeten skjuter kommunen inte till några nya medel för exploatering av industri- eller bostadsmark.

– Just nu kan vi inte exploatera i den takt vi vill, och har inte kunnat göra det sedan en tid tillbaka, säger Tony Wahlberg, ekonomichef i Östhammars kommun.

Ser du en risk att kommunen får minskade skatteintäkter om man inte kan exploaterar exempelvis fler bostäder så att människor flyttar till kommunen?

– Om kommunen får minskad tillväxt så innebär det ju att skatteintäkterna minskar, säger Tony Wahlberg.

Nyproduktion värst drabbat

Den typ av exploatering som drabbas är bygglov för nybyggnation som påverkas av det kommunala vatten- eller avloppsnätet. Anledningen är kommunens problem med både grundvattennivåer och kapacitet i reningsverken.

– Det är ett problem samtidigt som vi försöker se möjligheter. Vi ser över hur kommunens befintliga fastigheter kan utnyttjas och hur vi kan exploatera på landsbygden – ett område som inte påverkas på samma sätt, säger Ulf Andersson, samhällsbyggnadschef på Östhammars kommun.

I Alunda finns områden där detaljplaner antagits av kommunen – och därför skulle det kunna börja byggas redan i dag – men där vattenbristen sätter stopp.

– Vår förhoppning är att kranarna ska kunna vridas på där hösten 2021, säger Ulf Andersson.

I klippet ovan kan du höra ekonomichefen och samhällschefen om situationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer