Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Uppsalabon Stina Björklund frågar sig om en pipeline från Dalälven till Uppsala är ett hållbart alternativ. Foto: SVT

Pipeline från Dalälven kan förse Uppsala med dricksvatten

Publicerad

Uppsala behöver hitta nya dricksvattenkällor i och med att befolkningen ökar. Ett av förslagen är att dra en över sju mil lång pipeline från Dalälven.
– Det känns som ett intressant alternativ, säger Maria Lindqvist Pettersson, utvecklingsingenjör på Uppsala Vatten.

Fram till år 2040 väntas befolkningen i Uppsala kommun öka med runt 30 procent, eller 66 000 invånare. Det innebär en avsevärt ökad belastning på en redan utmanad dricksvattenförsörjning.

För att kunna möta framtidens ökade behov tittar kommunala Uppsala Vatten på olika alternativ. Ett av dem är att dra en pipeline från Dalälven till Uppsala.

– Både Tämnaren och Fyrisån riskerar att ha för lite vatten på sikt. Det är därför Dalälven känns som ett intressant alternativ, säger Maria Lindqvist Pettersson, utvecklingsingenjör på Uppsala Vatten.

Projektet kommer att kunna påbörjas om tidigast år 2040.

I klippet ovan hör du mer från Maria Lindqvist Pettersson samt några Uppsalabors tankar om att använda Dalälven som dricksvattenkälla.

Befolkningsprognosen

Visa

Uppsala läns befolkning väntas öka kraftigare än rikssnittet under kommande år.

Enligt en utredning från Region Uppsala kommer Uppsala kommuns invånarantal att öka med 30 procent, eller 66 000 invånare mellan 2017 och 2040.

Enligt regionens uträkningar kommer befolkningsmängden i hela länet att öka med 107 400 personer fram till år 2050, vilket innebär att länet då kommer att ha 483 800 invånare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer