Enligt regionens beräkningar kommer 483 800 personer att bo i Uppsala län år 2050. Det är över 100 000 fler än i dag. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Befolkningsmängden i Uppsala län fortsätter att öka

Publicerad

År 2050 väntas antalet invånare i Uppsala län uppgå till nästan en halv miljon, enligt en ny rapport från Region Uppsala.

I dag har Uppsala län 378 246 invånare, enligt senaste statistik från SCB. Enligt regionens uträkningar kommer befolkningsmängden i länet att öka med 107 400 personer fram till år 2050, vilket innebär att länet då kommer att ha 483 800 invånare.

Siffrorna motsvarar en årlig befolkningsökning i länet med 0,8 procent – vilket är en kraftigare ökning än den som väntas i riket på 0,5 procent.

– Vi integrerar mer och mer med Stockholm, många flyttar hit därifrån. Så det är rimligt att siffrorna ser ut så, säger Anders Bergquist, utredare på Region Uppsala.

Stor inflyttning till länet främsta orsaken

Rapporten visar att anledningen till ökningen är främst en stor inflyttning till länet, och att det är fler som föds än som dör. Fram till år 2050 kommer åldersstrukturen i länet att förändras. Exempelvis kommer andelen invånare över 80 år att öka. Anledningen till att regionen undersöker länets väntade folkmängd är för att kunna planera för framtiden.

– På så sätt får vi kunskap för att utveckla länet. Flyttar människor hit måste vi planera för fler bostäder, eller utbyggnad av kollektivtrafiken. När vi undersöker vilken ålder invånarna kommer att ha kan vi anpassa uppbyggnaden av exempelvis sjukvården och skolorna efter det, säger Anders Bergquist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer