Folksamling i Carolinabacken på sista april. Foto: SVT

Uppsala län mot trenden – invandringen ökar

Uppdaterad
Publicerad

Invandringen till Sverige under första halvåret 2019 var den lägsta sedan 2013. I Uppsala län ser man däremot en ökning jämfört med samma tidsperiod förra året. Det visar ny statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Från den 1 januari till den 30 juni 2018 hade Sverige ett invandringsöverskott på drygt 39 500 personer. I år minskade den siffran med femton procent, sett till samma tidsperiod. Men Uppsala län går emot trenden. Även här minskade invandringen under 2018, men den har ökat igen under 2019.

Ökningen i länet ses främst i Uppsala kommun. Till Uppsala har cirka 1 440 personer med utländsk bakgrund flyttat under första halvåret i år och drygt 660 har flyttat härifrån. Drygt 750 fler personer med utländsk bakgrund bor alltså i Uppsala i dag jämfört med 2018.

Ökning även i Håbo och Knivsta

En marginell ökning går även att se i Håbo och Knivsta kommun, medan invandringsöverskottet i Älvkarleby kommun har mer än halverats jämfört med förra året.

Sett till riket stod återvändande svenskar för 10 procent av invandringen. Fler människor kom från Afghanistan, medan en kraftig minskning har skett bland invandrare födda i Syrien. Allt fler människor som invandrar till Sverige uppger arbete som skäl för invandringen.

Tidsperiod: 1 januari – 30 juni 2019

Nettoinvandring under första halvåret 2019 från utlandet: 752 (+99 jämfört med samma tidsperiod 2018)

Nettoinvandring under första halvåret 2019 från Sverige: 587 (+151 jämfört med samma tidsperiod 2018)

Källa: SCB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer