En vattenledning från Västerås kan lösa Enköpings vattenbrist. Foto: Google maps/SVT

Enköping kan få sitt dricksvatten från Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Under flera års tid har Enköping haft stora bekymmer med dricksvattenbrist. Nu är en lösning på gång: en vattenledning från grannarna i väst.

I Enköping, där man under flera år tillbaka dragits med stora problem med vattenbrist, tar man sitt vatten från Enköpingsåsen.

I grannstaden Västerås, som tar sitt vatten från Mälaren, ser situationen annorlunda ut.

Om några år kan även Enköpingsborna få tillgång till Mälarvattnet från Mälarenergi genom en ledning mellan de två städerna. Västerås stad och Enköpings kommun har skrivit på för ett samarbete där man vill utreda möjligheterna att bygga en ny vattenledning.

– Det här är ett bra sätt att skapa en hållbar dricksvattenförsörjning för Enköpings kommun i framtiden, säger Danielle Littlewood, VA-chef vid Enköpings kommun.

Ska stå klar 2027

Förhoppningen är att kunna påbörja bygget 2021, och att den nya ledningen ska vara klar 2027. Den ska dras längs med gamla Stockholmsvägen och kommunerna möts på gränsen mellan Västmanland och Uppland vid Sagån.

– Vi måste innan det görs också komma överens om vilka leveransvillkor vi ska ha för det här vattnet, säger Danielle Littlewood.

Tanken är att vattnet ska kunna flöda i båda riktningarna och vid nödläge ska Västerås också kunna få vatten från Enköping.

När frågan kommer upp på politikernas bord är ännu inte klart. Vattenledningen, tillsammans med ett nytt reningsverk i Enköping, beräknas kosta Enköpings kommun omkring en halv miljard kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer