Särskilt påverkade blir de platser som får sitt vatten från landets stora rullstensåsar. Foto: TT

Tre kommuner i Uppsala län har infört bevattningsförbud

Uppdaterad
Publicerad

Grundvattennivåerna i de stora magasinen är mycket lägre än normalt i delar av Svealand, men även i östra Götaland och på Gotland. I flera av länets kommuner råder redan bevattningsförbud.

I östra Svealand, nordöstra Götaland och på Gotland är grundvattennivåerna mycket under det normala i de stora magasinen. I delar av Svealand och östra Götaland är grundvattennivåerna mycket under det normala även i de små magasinen.

Låga nivåer i små magasin påverkar dem som har egna brunnar. Låga nivåer i de stora magasinen kan påverka det kommunala dricksvattnet, även om en stor del av befolkningen får sitt vatten från sjöar och vattendrag och endast en fjärdedel är direkt beroende av grundvattnet.

Rullstensåsar påverkar

Särskilt påverkade blir de platser som får sitt vatten från landets stora rullstensåsar.

– Får man sitt kommunala vatten från grundvattnet i de stora rullstensåsarna finns det all anledning att vara försiktig och att vara beredd på att införa restriktioner. Det har man också redan gjort i många fall. I Enköping, Östhammar och Sala, som får vatten från rullstensåsarna, har bevattningsförbud införts just på grund av de låga vattennivåerna, säger Bo Thunholm, grundvattenexpert på Sveriges geologiska undersökning, SGU, i Uppsala till TT.

De små magasinen fylls på snabbare än de stora magasinen och ett regnigt väder kan därför göra skillnad för vattennivåerna. De stora magasinen fylls däremot på långsammare och nederbördsunderskott från två, tre år tillbaka i tiden bidrar till de låga vattennivåerna.

Krävs regn i månader

För att de stora grundvattenmagasinen ska komma upp i en normal nivå igen krävs det att det regnar betydligt mer än normalt under flera månaders tid.

Hur viktigt är det att grundvattennivåerna i de stora magasinen kommer upp till en normal nivå?

– Det är viktigt för att minska risken för problem. Man behöver inte nödvändigtvis komma upp i normalnivån för årstiden, ofta har man marginaler i vattenförsörjningen så att man ska klara varierande nivåer. Men ligger man på låga nivåer har man inga marginaler för att hantera en längre torrperiod, säger Bo Thunholm.

– Om vi till exempel skulle få en torrperiod likt den vi hade förra sommaren skulle det bli svårt nu, då vi inte har marginalerna för det. Därför är det en väldigt stor fördel om man kommer upp i normala nivåer.

Bevattningsförbud i flera kommuner

Det finns olika anledningar till att kommuner inför bevattningsförbud, till exempel låga grundvattennivåer eller kapacitetsbrist i vattenverken. För närvarande råder bevattningsförbud på följande platser i landet:

Borgholms kommun

Emmaboda kommun

Enköpings kommun

Hultsfreds kommun

Högsby kommun

Mörbylånga kommun

Nyköpings kommun

Region Gotland

Sala kommun

Uppsala kommun

Älmhults kommun

Östhammars kommun

Källa: Svenskt vatten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.