En tre mil lång vattenledning ska lösa problemet med vattenförsörjningen i Östhammars kommun. Margareta Widén-Berggren (S), ordförande i Östhammars Vatten AB, är mycket positiv. Foto: SVT

Vattenbristen ska avhjälpas med nybyggd ledning

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort steg för att avhjälpa bristen på vatten i Österbybruk och Alunda har tagits. En tre mil lång vattenledning ska dras fram och ligga klar 2022.

Problemen med vattenförsörjningen i Alunda och Östrebybruk har kommit ett steg närmare sin lösning. Detta efter en överenskommelse mellan Östhammars vatten AB och Tierps Energi och miljö AB. Östhammar kommer att köpa vatten av Tierp och via en tre mil lång vattenledning ska vatten komma Österby- och Alundabor till del. I alla fall de med kommunalt vatten.  

– Det är en jättebra, långsiktig lösning när det gäller vattenförsörjningen, säger Margareta Widén-Berggren (S), ordförande i Östhammars Vatten AB. 

Skatten höjs inte

Kostnaderna på 150 miljoner ska fördelas lika mellan Östhammars kommun och Östhammars vatten AB. Ingen höjd skatt eller höjda VA-taxor planeras, istället ska ett 50-tal nybyggen bekosta vattenledningen.  

– Det är en mycket väl värd investering. Ansluter vi nya kommuninvånare så tjänar vi in investeringen, både med anslutningsavgifter och att vi får nya kommuninvånare, säger Margareta Widén-Berggren.  

Slutgiltigt beslut ska fattas av kommunfullmäktige i Östhammar och Tierp. 2021 hoppas man att ledningen till Österbybruk ska vara klar och 2022 till Alunda.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.