Foto: SVT

Ingen hjälp för dem med egen brunn

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen har bara ansvar för dem som är anslutna till det kommunala vattnet. De med egen brunn måste klara en eventuell vattenbrist själva. I Uppsala län handlar det om över var tionde invånare.

Grundvattennivåerna har inte varit så här låga på över 50 år, och stora problem väntas uppstå, bland annat i Uppsala län där kommunerna Östhammar, Heby och Älvkarleby riskerar att drabbas värst.

LÄS MER: Östhammar och Älvkarleby måste spara vatten

Annika Israelsson är chef för plan- och bostadsenheten på Länsstyrelsen och jurist. Hon berättar att det är lagen som styr vilka som kan räkna med kommunal hjälp och inte.

– Det här framgår av lagen för allmänna vattentjänster och den som har enskild brunn har ju valt en annan lösning och får själv ta ansvar för sin vattenförsörjning.

Finns det några undantag från det?

– Nej, inte som jag vet.

Låga nivåer i Alunda

Alunda i Östhammars kommun har mycket låga grundvattennivåer. Här har också många enskild brunn. Eira Cedesjö är en av dem, och hon har lärt sig att snåla på vattnet.

– Man tänker på det hela tiden, när man duschar och diskar.

Eira Cedesjö visste inte om att hon inte kan räkna med någon hjälp från kommunen.

– Nej, för tidigare – innan vi borrade vår nuvarande brunn – så fick vi hjälp av kommunen som kom med tankbilar.

Jacob Spangenberg, (C), är kommunalråd i Östhammar. Enligt honom gör kommunen inget särskilt för dem som har enskilda brunnar.

– Inte annat än att vi försöker informera om vad som gäller, säger han.

Lantbrukare kan få problem

Många lantbrukare har egna brunnar och enligt en uträkning som tidningen ATL gjort riskerar 22.000 lantbruk att få problem med vattenförsörjningen i sommar.

Olle Ericsson i Alunda har haft problem med vattnet i decennier. På 1990-talet borrade han en ny brunn, men han måste ändå snåla på vattnet.

– Det är svårt att se i en borrad brunn hur mycket vatten som finns kvar, så plötsligt tar det bara slut – och då har man inget vatten till djuren. På 1980-talet fick vi hämta vatten till djuren från ån, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.