Foto: TT/Jens Meyer

Lägsta grundvattennivåerna på 50 år

Grundvattennivåerna är nu de lägsta på 50 år på många håll i landet. Var tionde kommun bedömer att vattenförsörjningen kommer påverkas i sommar, enligt en undersökning som SVT Nyheter gjort.

– Vi förväntar oss att grundvattennivåerna kommer fortsätta sjunka. Det är ett allvarligt läge som hela tiden försämras, säger Bo Thunholm, hydrogeolog på SGU, statens geologiska undersökning.

Lägsta på 50 år

Det har regnat och snöat för lite på många håll i Sverige de senaste åren och den torra våren har gjort läget än värre. Stora delar av sydöstra Sverige och en bit upp längs Norrlandskusten har nu grundvattennivåer som betecknas som “mycket under de normala” av SGU. Det är bara fjällvärlden som har normala vattennivåer.

– På många håll har vi noterat de absolut lägsta grundvattennivåerna sedan vi började mäta för 50 år sedan, säger Bo Thunholm.

Stor påverkan

SVT Nyheter har frågat landets kommuner hur de bedömer att vattenförsörjningen kommer att påverkas i sommar av vattenbristen. 80 procent har svarat. Av dessa bedömer drygt var tionde kommun att de kommer påverkas mycket eller ganska mycket, bland annat Halmstad, Helsingborg och Östhammar.

LÄS MER: Bottenrekord för svenska grundvattennivåer

Sju procent av kommunerna, bland annat Halmstad, Karlshamn och Gotland uppger att vattenförsörjningen redan nu påverkas mycket eller ganska mycket.

I Södertälje är läget så pass allvarligt att bevattningsförbud införts. Det innebär att man inte får använda vattenslang för att vattna gräsmattor och blombänkar, tvätta bilen eller fylla poolen.

– Som det ser ut just nu kommer det behöva vara bevattningsförbud hela sommaren, säger Håkan Karlsson, vd för Telge nät.  

Hur mycket bedömer du att den kommunala vattenförsörjningen kommer att påverkas av vattenbrist i sommar?

Visa
 1. Båstad – Mycket
 2. Halmstad – Mycket
 3. Helsingborg – Mycket
 4. Laholm – Mycket
 5. Landskrona – Mycket
 6. Svalöv – Mycket
 7. Södertälje – Mycket
 8. Åstorp – Mycket
 9. Östhammar – Mycket
 10. Bjuv – Ganska mycket
 11. Eksjö – Ganska mycket
 12. Emmaboda – Ganska mycket
 13. Fagersta – Ganska mycket
 14. Gnesta – Ganska mycket
 15. Gotland – Ganska mycket
 16. Gävla – Ganska mycket
 17. Hultsfred – Ganska mycket
 18. Högsby – Ganska mycket
 19. Knivsta – Ganska mycket
 20. Mörbylånga – Ganska mycket
 21. Nordmaling – Ganska mycket
 22. Nykvarn – Ganska mycket
 23. Ockelbo – Ganska mycket
 24. Sävsjö – Ganska mycket
 25. Uppvidinge – Ganska mycket
 26. Vetlanda – Ganska mycket
 27. Vimmerby – Ganska mycket
 28. Vännäs – Ganska mycket
 29. Västervik – Ganska mycket
 30. Örebro – Ganska mycket
 31. Örkelljunga – Ganska mycket

31 av 290 = 11% = var tionde kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Torkan 2017

Mer i ämnet