• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer här

Sala och Västerås vill säkra dricksvatten med hjälp av Dalälven

Publicerad

I ett försök att säkra tillgången till dricksvatten, den ena till vardags och den andra i kris, gör nu Sala kommun och kommunala Mälarenergi i Västerås gemensam sak. Tillsammans undersöker de möjligheterna att ta vatten från Dalälven.

Vattenbristen i Sala gör att kommunen nu letar alternativa och nya vägar att säkra sin dricksvattenleverans. SVT har tidigare rapporterat om bland annat rekordlåga grundvattennivåer och hur invånare uppmanats spara vatten.

Samtidigt behöver Mälarenergi säkra tillgången till reservvatten för Västerås kommun. Inom kommunen finns få sjöar och vattendrag och ingen av dem kan täcka den stora stadens behov.

En gemensam råvattenledningen från Dalälven och ett gemensamt vattenverk skulle dock kunna vara lösningen, resonerar de båda.

Tillsammans har de sökt bidrag från länsstyrelsen till en förstudie som ska utreda möjligheterna.

 – Att då ta vatten och dra det i en ledning, kanske till ett nytt vattenverk. Sen kan det föra vatten till Sala för normal vattenleverans och till Västerås genom en reservvattenledning, säger Ann-Charlotte Duvskär, chef för affärsområde vatten på Mälarenergi.

Att vattnet inte skulle räcka till är ingen risk, berättar hon i klippet.

Förstudien ska pågå till sommaren 2020. Foto: SVT Grafik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer