Efter rekordtorra år – Salaborna uppmanas spara vatten

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera långa och varma somrar börjar vattenmagasinen under Badelundaåsen sina. Om inte våren bjuder på regn kan bygdens vattenförsörjning hotas. Därför kallade Sala kommun till ett seminarium om vattensituationen.

Över 100 personer följde grafernas kurvor som stadigt dalade nedåt – de stora vattenmagasinerna som försörjer kommunen har utarmats. Det finns fortfarande en buffert att leva på men klimatförändringarna väntas skapa längre och varmare somrar och kommunen vill redan nu uppmana invånarna att inte slösa på vatten i onödan och informera om hur  situationen ser ut. En av gästföreläsarna på seminariet var Magdalena Thorsbrink, statsgeolog på SGU.

– Även om det kommer mer nederbörd än vanligt kommer vi inte att komma upp i de normala nivåerna därför är det viktigt att förebygga vattenbrist genom att vara restriktiv med användadet, sa Magdalena Thorsbrink.

Mindre områden och privata brunnar drabbas hårt

När det gäller områden som är beroende av mindre vattenmagasin som Broddbo, Möklinta och Ransta samt hushåll som har egen brunn på tomten är de kommande månadernas väder avgörande för hur sommaren blir. De har inte tillgång till samma buffert som de kommunala vattennätet och är beroende av att brunnarna fylls på regelbundet.

Magdalena Thorsbrink, statsgeolog på SGU, föreläste.

6 tips: Så sparar du vatten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.