Åke Clason var en av initiativtagarna till namninsamlingen som nu besvaras av Uppsala Vatten. Foto: SVT

349 namnunderskrifter kan leda till djupare brunnar

Uppdaterad
Publicerad

I fem månader rådde bevattningsförbud i Vattholma. Samtidigt kunde grannorter och Uppsala tätort fortfarande använda vattnet fritt. Flera Vattholmabor startade en namninsamling och skrev brev till Uppsala vatten – vilket verkar ha gett resultat.

”Vi betalar samma taxa som övriga kommuninvånare – trots att mycket av investeringarna görs i Uppsala tätort.”

Det framhöll Åke Clason, som var en av initiativtagarna, tidigare i höstas. Uppsala Vatten har nu givit svar om vattenförsörjningen.

– Vi utreder nu om vi kan ta vatten på en djupare nivå i våra brunnar i Vattholma, utan att riskera vattenkvalitén. Innan vi gör det behöver vi utreda och göra riskanalyser för vad som kan hända om vi går djupare, säger Bertil Lustig, chef för dricksvattenavdelningen på Uppsala Vatten.

Åke Clason är nöjd med svaret och ser beslutet om att utvärdera en fördjupning av brunnarna som ett direkt resultat av deras namninsamling.

– Som en landsbygdsbo som tycker att Vattholma är en viktig del av kommunen så är det kul att vi har fått gehör. Min uppfattning är att de nu har tagit våra problem på allvar och kommer göra vad de kan för att lösa våra vattenproblem, säger Åke Clason.

Höstregn ger hopp inför nästa år

En av ortens två vattentäkter hade även problem med föroreningar, om än i mycket små mängder. Vad dessa kom ifrån vet man i dagsläget inte men frågan utreds.

– Vi jobbar förutsättningslöst men det måste vara mänsklig påverkan, säger Bertil Lustig.

Vattentäkten kan i dag användas som vanligt, säger Bertil Lustig. Han betonar att det dock är klimatet som avgör hur vattenförsörjningen ser ut nästa år. Dräneringen av våra grundvattendepåer börjar generellt tidigare och torkar ut under en längre tid.

– Vi följer grundvattennivåerna kontinuerligt och analyserar dem varje månad. Det är dessa mätningar och analyser som är grunden för om vi behöver vidta åtgärder om till exempel bevattningsförbud. Detta är vad vi nu tar höjd för, säger Bertil Lustig.

Hur ser det ut inför nästa år?

– I år har höstregnet kommit ordentligt vilket har gett resultat i våra vattentäkter. Det gör att förutsättningarna just nu ser bra ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.