• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Det är den blå delen på illustrationen som SKB vill bygga. Den grå delen finns idag. Foto: Illustration SKB

Slutförvar av kortlivat avfall godkänns

Uppdaterad
Publicerad

Svensk Kärnbränslehantering, SKB, fick idag klartecken att bygga ut slutförvaret av låg-och medelaktivt avfall i Forsmark. Mark- och miljödomstolen har prövat frågan mot miljöbalken. Nu är det upp till regeringen som tar det slutgiltliga beslutet.

SKB:s ansökan om att få bygga ut det redan befintliga slutförvaret i Forsmark godkändes idag av Mark- och miljödomstolen. I nuläget förvaras där låg- och medelaktivt avfall från svenska kärnkraftverk. Nu vill SKB skapa utrymme också för låg- och medelaktivt rivningsavfall. Det kan handla om rivningsmassor från neddemonterade kärnkraftverk som behöver förvaras under lång tid.

Ansökan har tidigare godkänts av Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM och nu även av mark- och miljödomstolen.

– Vi är jätteglada över yttrandet som tagits utan reservationer och som visar att ansökan lever upp till miljöbalkens krav. Vi har nu två positiva yttranden som stöder vår ansökan och som bör underlätta för regeringen att hantera ärendet vidare, säger Eva Halldén, vd på SKB.

MKG kritiska

Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, är kritiska till beslutet.

– Det är anmärkningsvärt att mark- och miljödomstolen säger ja. Vi är bekymrade över felaktiga och icke uppdaterade beräkningar. Förvaret ligger i ett berg där vatten rör sig uppåt och det problemet är inte fullt utrett. Ett utsläpp skulle framför allt läcka ut i havet utanför och drabba närmiljön svårt, säger Johan Swahn, vid MKG.

Östhammars kommun har vetorätt i frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SLUTFÖRVARET I ÖSTHAMMAR

Mer i ämnet