Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Joachim Stormvall vid MKG, och Klas Källström och SKB har olika syn på säkerheten kring slutförvaret av kortlivat kärnavfall i Forsmark. Foto: SVT

Miljörörelsen: Risk att placera slutförvaret nära havet

Uppdaterad
Publicerad

Flera miljöorganisationer är kritiska till att slutförvaret av kortlivat kärnavfall placeras i Forsmark, främst eftersom det ligger så nära havet.

Under havsbotten i Forsmark ska kärnavfallet från de andra kärnkraftverk som snart ska rivas, förvaras. Men alternativa placeringar för det här kortlivade avfallet har inte utretts tillräckligt, det menar Joachim Stormvall, informatör vid Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG.

Han och flera andra miljöorganisationer anser att det finns en risk med att placera slutförvaret så nära havet, och att det behövs oberoende expertis som granskar slutförvaret och hur vattenflödena genom slutförvaret kommer att ske över tid.

Men Svensk Kärnbränslehantering, SKB, menar att säkerheten runt att slutförvara kärnavfall i Forsmark är god.

– Det finns både hängslen och livrem, säger Klas Källström, projektledare på SKB.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer