I bergrummet 50 meter under havet förvaras en toppförslutning från Ringhals kärnkraftverk. Foto: SVT

Här ska de rivna kärnkraftverken förvaras – jättebygge väntar i Forsmark

Uppdaterad
Publicerad

De kärnkraftverk som nu ställs av ska snart rivas. Allt rivningsavfall kommer att förvaras under havsbotten i Forsmark. Nu planerar SKB att tredubbla det slutförvar för kortlivat kärnavfall som finns i dag. SVT har varit med på en rundvandring.

I tunnelsystemet i Forsmark slutförvaras i dag driftavfall från svenska kärnkraftverk som uttjänta delar och reningsfilter. SFR, som slutförvaret heter, byggdes för 30 år sedan. Nu ska Svensk Kärnbränslehantering, SKB, bygga ut förvaret för att kunna ta emot tre gånger så mycket avfall.

– Först ut är Barsebäck och Ringhals 1 och 2, säger Klas Källström, projektledare för utbyggnaden vid SKB.

Det avfall som ska förvaras här är kontaminerat med kortlivad radioaktivitet. Den mesta strålningen har klingat av inom 1000 år. Det ska inte förväxlas med kärnbränsle, där strålningen klingar av under tidsperiod på 100 000 år.

SKB:s illustration – den blåmarkerade delen visar hur utbyggnaden kommer att se ut. Foto: SKB

Utbyggnaden har godkänts av mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten. Nu ska Östhammars kommun säga sitt och sen ska regeringen fatta sitt beslut.

Bygget hoppas man ska vara klart till 2030.

Följ med på en rundtur 50 meter under havet i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.