Foto: TT

Tillsynsmyndigheten godkänner slutförvarsmetoden

Uppdaterad
Publicerad

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) godkänner metoden Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) vill använda sig av i kommande slutförvar. Det står klart efter att de idag lämnade sitt slutgiltiga yttrande.

Granskningen visar att SKB har förutsättningar att kunna uppfylla kärntekniklagens krav på strålsäker slutförvaring, enligt SSM.

– Strålsäkerhetsmyndigheten bedömer att SKB har förutsättningar att på ett strålsäkert sätt hantera och slutförvara det använda kärnbränslet så att människors hälsa och miljön skyddas mot skadlig strålning, kommenterar Ansi Gerhardsson, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten på myndighetens hemsida.

SSM anser att SKB lyckats visa att man har förutsättningar att uppfylla alla krav på en strålsäker slutförvaring.

Beskedet kom efter fem års granskning av ansökan från Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) om att få slutförvara använt kärnbränsle enligt den metod som kärnkraftsindustrin vill använda. Ansökan lämnades till Mark- och miljödomstolen 2011.

Tidigare har myndigheten gett ett preliminärt godkännande. Ett 80-tal personer har varit engagerade i granskningen som gjorts ur strålsäkerhetssynpunkt. I ansökan ingår också en anläggning i Oskarshamn för inkapsling av avfallet.

Godkännande då och nu

Myndigheten fortsätter alltså gå på den inslagna vägen och tillstyrker i dagens slutgiltiga besked platserna som nämnt i SKB.s ansökningar.

Strålsäkerhetsmyndigheten föreslår dock vissa villkor, som de hoppas regeringen ska ta i beaktning – innan godkännande:

”Villkoren handlar om att anläggningarna ska byggas, innehas och drivas så som angetts i ansökningarna samt att SKB ska ta fram säkerhetsredovisningar som ska prövas och godkännas av Strålsäkerhetsmyndigheten innan byggnationen påbörjas, innan provdrift inleds och innan anläggningen tas i rutinmässig drift”, går det att läsa i yttrandet.

Yttrandet ska nu överlämnas till regeringen – ett yttrande som står emot den nekande yttrandet från Mark- och miljödomstolen som också det kom under tisdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SLUTFÖRVARET I ÖSTHAMMAR

Mer i ämnet