Foto: SVT

Ansvarig minister: ”Vill inte föregå”

Uppdaterad
Publicerad

Efter dagens besked från Mark- och miljödomstolen om att de inte tillåter Svensk kärnbränslehanterings (SKB) slutförvarsmetod kommenterar nu ansvarig minister.

Tisdagen var en speciell dag i slutförvarsfrågan. Mark- och miljödomstolen gav beskedet att de inte kan tillåta slutförvarsmetoden som SKB presenterat, då frågan kring kapslarnas säkerhet inte givit tillräckligt tydliga svar. Samtidigt gav tillsynsmyndigheten Strålsäkerhetsmyndigheten ett ok.

Domstolen har granskat ansökan från industrin utifrån miljölagen, och tillsynsmyndigheten utifrån kärntekniklagen. Därav de så vitt skilda svaren.

Minister kommenterar

I slutändan är det dock regeringen som fattar beslut i frågan.

– Regeringen ska nu ta ställning till ett mycket omfattande och komplext underlag. Regeringen har avsatt särskilda resurser för handläggningen av ärendena om slutförvar av använt kärnbränsle, kommenterar ansvarig minister Karolina Skog (MP) skriftligt till SVT Nyheter Uppsala.

Mark- och miljödomstolen gav däremot ett godkännande kring placeringen av ett slutförvar i Forsmark och Oskarshamn. Men alltså ett nej för den aktuella metoden.

Prekärt läge

Det är nu oklart var exakt regeringen kommer besluta i slutändan. Och Karolina Skog (MP) vill heller inte ge några fingervisningar.

– Jag kan inte i dag lämna några närmare kommentarer till domstolens bedömning av tillåtligheten eller Strålsäkerhetsmyndighetens granskning enligt kärntekniklagen. Som statsråd varken kan eller får jag föregripa regeringens kommande ställningstaganden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SLUTFÖRVARET I ÖSTHAMMAR

Mer i ämnet