Östhammars kommunalråd Margareta Widen-Berggren (S) säger nu att folkomröstningen läggs på is tillsvidare. Foto: SVT/SKB

Beskedet: Folkomröstningen avblåst

Uppdaterad
Publicerad

Folkomröstningen om slutförvaret i Östhammars kommun, som skulle hållas nu i mars, är nu avblåst efter dagens besked från Mark- och miljödomstolen. Det säger kommunalrådet Margareta Widén-Berggren till SVT.

– Det är ju bara att gilla läget, får man ett sådant här besked får vi tänka om såklart, säger Margareta Widén-Berggren (S).

En förutsättning för att det skulle bli en lokal folkomröstning i mars i kommunen, var att såväl Mark- och miljödomstolen som Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) skulle ge positiva yttranden säger hon.

Slutförvaret i Östhammar

Hur oväntat var beskedet?

– Jag trodde naturligtvis att när SSM sa ja så skulle domstolen säga ja. Men vi har alltid sagt i vår kommun att säkerheten är prio ett. Och bedömer man att den inte är tillräckligt säker utan att man behöver kompletteringar vill vi också ha det. Självklart.

Enligt Margareta Widén-Berggren (S) fortsätter arbetet med ett slutförvar i övrigt som tidigare, bland annat med möten och kvällsseminiarum för medborgarna. I dag har hon också haft kontakt med Svensk kärnbränslehantering (SKB). Nästa tisdag kommer kommunstyrelsens arbetsutskott samlas i ett extrainsatt möte för att diskutera läget.

Tror du att det blir ett slutförvar i kommunen till slut?

– Ja men absolut. Jag får väl hoppas att man hittar lösningar som är tillräckligt säkra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slutförvaret i Östhammar

Mer i ämnet