– Vi kommer att diskutera det här i kommunledningen, säger Jacob Spangenberg (C), kommunalråd i Östhammars kommun. Foto: SVT

Kommunalrådets första reaktion: ”Förvirring”

Uppdaterad
Publicerad

Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande i Östhammar, säger att han kände sig förvirrad efter dagens besked om slutförvaret.

– Mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten verkar gå på tvärs med varandra.

Under tisdagen kom beskedet: Mark- och miljödomstolen (MMD) bedömer att det behövs mer underlag innan de kan tillåta metoden i ansökan gällande slutförvar i kopparkapslar som Svensk kärnbränslehantering (SKB) lagt fram.

I förlängningen är det alltså ett nej till slutförvar i Forsmark, även om regeringen som tar beslutet i slutändan.

Kommunstyrelsens ordförande i Östhammar Jacob Spangenberg (C) tycker beskedet är oväntat.

Är du besviken?

– Jag känner mig besviken över är att det är svårt att förstå det. Jag har inte haft några förväntningar åt vare sig ena eller andra hållet.

Ja från myndigheten – nej från rätten

Under tisdagen gav tillsynsmyndigheten Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) dock ok till metoden – efter en fem år lång granskning. Och går därmed på tvärs med dagens besked från MMD. SSM anser att SKB lyckats visa att man har förutsättningar att uppfylla alla krav på en strålsäker slutförvaring.

Instanserna har, enkelt förklarat testat, metoden utifrån olika lagar. Dagens yttrande från rättens väger dock tungt.

– Mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten verkar gå på tvärs med varandra.

Hur oväntat var beskedet för dig?

– Jag hade väntat mig att det skulle vara tydligare, på det sättet var det oväntat. Jag har inte några övriga kommentarer till sakinnehållet innan jag funderat och diskuterat det mer.

Nu närmast ska miljöjuristen som Östhammars kommun anlitar granska domstolsutlåtandet. Sedan kommer Jacob Spangenberg kalla till ett extrainsatt möte där kommunstyrelsens arbetsutskott ska diskutera vad det här innebär för slutförvarsprocessen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.