Åsikterna går isär om slutförvaret. Joachim Stormvall, informatör vid MKG samt Klas Källström, projektledare på SKB. Foto: SVT

Miljörörelsen: Risk att placera slutförvaret nära havet

Uppdaterad
Publicerad

Flera miljöorganisationer är kritiska till att slutförvaret av kortlivat kärnavfall placeras i Forsmark, främst eftersom det ligger så nära havet.

Under havsbotten i Forsmark ska kärnavfallet från de andra kärnkraftverk som snart ska rivas, förvaras. Men alternativa placeringar för det här kortlivade avfallet har inte utretts tillräckligt, det menar Joachim Stormvall, informatör vid Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG.

Han och flera andra miljöorganisationer anser att det finns en risk med att placera slutförvaret så nära havet, och att det behövs oberoende expertis som granskar slutförvaret och hur vattenflödena genom slutförvaret kommer att ske över tid.

Men Svensk Kärnbränslehantering, SKB, menar att säkerheten runt att slutförvara kärnavfall i Forsmark är god.

– Det finns både hängslen och livrem, säger Klas Källström, projektledare på SKB.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.