Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Emil Källström (C), finansminister Magdalena Andersson, Karolina Skog (MP), och Mats Persson (L) presenterar nya satsningar till Sveriges kommuner. Foto: Fredrik Persson/TT

Beskedet: Januaripartierna skjuter till 5 miljarder extra till välfärden

Uppdaterad
Publicerad

Januaripartierna (S, MP, C och L) har beslutat att skjuta till fem miljarder kronor extra till kommunerna och regionerna. Utöver det kommer rättsväsendet att få 750 miljoner kronor. Beskedet kommer efter det samlade hotet från oppositionen.

Satsningen presenterades under en presskonferens på måndagen där finansminister Magdalena Andersson (S), Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Karolina Skog, Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson för (C) samt Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för (L) närvarade.

– Det är lämpligt att ge kommuner och regioner besked redan nu så att de har möjlighet att planera sin verksamhet, säger Magdalena Andersson på pressträffen.

Beskedet kommer efter en hård press från den samlade oppositionen – från höger till vänster.

Så mycket pengar får kommunerna

Förra veckan meddelade Vänsterpartiets avgående partiledare Jonas Sjöstedt att han inleder förhandlingar med M och KD för att komma överens om mer pengar till välfärden. Detta via ett riksdagsinitiativ.

M har krävt 3 miljarder kronor till välfärden, ett förslag som stöds av SD, medan KD krävt 6,7 miljarder kronor och V minst 10 miljarder kronor.

Nu står det alltså klart att det blir 5 miljarder kronor extra varav 3,5 miljarder ska gå till kommunerna och 1,5 miljarder till regionerna under 2020. I rena siffror handlar det enligt Emil Källström (C) om 12 miljoner kronor extra för en snittkommun.

Enligt honom har satsningen varit planerad oavsett kravet från oppositionspartierna.

– Men skeendena den senaste veckan har tydliggjort behovet av att visa vad som ändå var på gång, säger han.

750 miljoner kronor extra till rättsväsendet

750 miljoner kronor extra ska också gå till rättsväsendet. Bland annat får domstolarna och Kriminalvården mer pengar. 180 miljoner kronor ska också gå till Migrationsdomstolarna för att kunna minska handläggningstiderna.

Under presskonferensen sa Miljöpartiets ekonomisk-politisk talesperson Karolina Skog att budgetsamarbetet mellan Januaripartierna är väl fungerande. Hon riktade också en känga mot oppositionen.

– Vi som står här förutsätter att Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna respekterar den budgetprocess som har tjänat Sverige väl. Moderaternas agerande den senaste tiden bryter mot väl etablerad praxis som i praktiken gällt i riksdagen sedan 1997, sa hon och fortsatte:

– För att långsiktigt säkra de offentliga finanserna och förtroendet för svensk ekonomi behövs en ordnad budgetprocess. Och det är inte genom att riksdagen sliter i anslag för innevarande år som vi säkrar en långsiktig och trygg finansiering av välfärden.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Miljöpartiets ekonomisk-politisk talesperson Karolina Skogs känga mot oppositionen

SVT rapporterade · Januaripartierna håller presskonferens

Enligt uppgifter till SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein planerar Januaripartierna (S, MP, C och L) att skjuta till 5 miljarder kronor extra till välfärden i helgen. Detta efter krav från oppositionspartierna.
- Man är överens efter förhandlingar i helgen. Detta kommer i vårändringsbudgeten den 15 april vilket innebär att kommunerna får de här pengarna till sommaren.

Partierna har också enats om att skjuta till ytterligare pengar till rättsväsendet, enligt Elisabeth Marmorstein rör det sig om 750 miljoner kronor som framför allt ska gå till domstolarna.
Enligt en debattartikel på Aftonbladet som undertecknats Januaripartierna framgår följande siffror:
  • Statens institutionsstyrelse (SIS) tillförs 250 miljoner kronor för att kunna sänka avgifterna till kommunerna vid placering och behandling av ungdomar med psykosociala problem, däribland kriminalitet.

  • Domstolsväsendet stärks sammantaget med drygt med 400 miljoner för att kunna för att kunna minska handläggningstiderna, kompensera för ett ökat antal inkomna mål och korta tiden mellan brott och dom. Beloppet inkluderar 180 miljoner kronor till Migrationsdomstolarna för att kunna minska handläggningstiderna.

  • Också andra delar av rättsväsendet tillförs ytterligare resurser för att möta den grova och organiserade brottsligheten. Det handlar bland annat om förstärkningar av Säkerhetspolisen, Kriminalvården och Rättsmedicinalverket.

  • Datainspektionen får ett tillskott för att bättre kunna hantera ansökningar om och tillsynen av övervakningskameror. Vi föreslår även att ytterligare medel avsätts till Tullverket, bland annat för att öka myndighetens närvaro vid gränserna.

70 procent av de 5 miljarderna går till kommunsektorn och 30 procent till den regionala nivån. För en genomsnittlig kommun innebär det ett tillskott till 12 miljoner kronor.
- Detta är pengar som gör skillnad, inte minst eftersom det adderas till redan existerande tillskott, säger Emil Källström.
Miljöpartiets ekonomisk-politisk talesperson Karolina Skog säger att budgetsamarbete mellan Januaripartierna är väl fungerande. Hon riktar också en känga mot oppositionen.
- Vi som står här förutsätter att Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna respekterar den budegetprocess som har tjänat Sverige väl. Moderaternas agerande den senaste tiden bryter mot väl etablerad praxis som i praktiken gällt i riksdagen sedan 1997. För att långsiktigt säkra de offentliga finanserna och förtroendet för svensk ekonomi behövs en ordnad budgetprocess. Och det är inte genom att riksdagen sliter i anslag för innevarande år som vi säkrar en långsiktig och trygg finansiering av välfärden.
10.49
Hej och välkomna, här kommer vi att liverapportera från Januaripartiernas presskonferens.
10.58
- Alla har räknat med att välfärden skulle få mer pengar i vårbudgeten. Vad M och V gjorde var att man försökte förekomma regeringen samt sätta press på Januaripartierna, säger Elisabeth Marmorstein.
10.58
Januaripartierna vill förhindra att oppositionen föreslår en annan annan budget än deras.
10.59
- Vänsterpartiet har krävt minst 10 miljarder så jag skulle bli oerhört förvånad om de inte säger att det här är för lite. Moderaterna har krävt 2,6 miljarder till rättsväsendet, om det inte är mer pengar till polisen i den här presentationen tror jag att Moderaterna kommer lyfta fram det, säger Elisabeth Marmorstein.
11.00
- Frågan är om de kommer göra en poäng över att pengarna kommer för sent.
11.01
- Jag tror inte att det finns en enda socialdemokrat för att fokus skiftar från lag och migration till välfärden, säger Elisabeth Marmorstein.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer